Home » D:News » Prima lucrare ce reuneşte primele cinci cărţi ale lui Moise este scoasă la licitaţie pentru o sumă uriaşă

Prima lucrare ce reuneşte primele cinci cărţi ale lui Moise este scoasă la licitaţie pentru o sumă uriaşă

Prima lucrare ce reuneşte primele cinci cărţi ale lui Moise este scoasă la licitaţie pentru o sumă uriaşă
Publicat: 11.03.2014
O Tora realizată în primii ani după inventarea tiparului, în 1482, cu o valoare estimată de specialişti între 1 milion de euro şi 1,5 milioane de euro, va fi scoasă la licitaţie pe 30 aprilie, la Paris, a anunţat, luni, casa Christie's, informează AFP.

Tipărită în limba ebraică, în ianuarie 1482, la Bologna, această lucrare este prima în care au fost reunite primele cinci cărţi ale lui Moise din Vechiului Testament – Pentateuhul.

Această Tora este, de asemenea, prima lucrare în care au fost adăugate semnele de vocalizare şi de accentuare a liniei melodice esenţiale pentru lectura şi psalmodierea acestui text sacru.

Incunabulul, tipărit pe pergament, aparţine în prezent unui colecţionar european şi nu a fost niciodată scos la licitaţie, potrivit casei Christie’s.

„Este o bornă în istoria tipăririi”, afirmă Christoph Auvermann, şeful departamentului de cărţi şi manuscrise de la Christie’s. „A fost o realizare tehnică extraordinară producerea acestei cărţi”, a mai declarat specialistul.

Primul incunabul cunoscut este „Biblia de 42 de rânduri”, tipărită în jurul anului 1455 de inventatorul german Johannes Gutenberg, aceasta fiind considerată prima carte tipărită cu litere mobile din Europa. Din această ediţie s-au păstrat doar patru exemplare complete, iar unul dintre acestea este păstrat la Göttingen şi poate fi consultat online.

Surse: Mediafax, AFP, Bloomberg

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase