Home » D:News » Ce se întâmplă atunci când părinţii îşi „plesnesc” copiii încă din primul an de viaţă al acestora?

Ce se întâmplă atunci când părinţii îşi „plesnesc” copiii încă din primul an de viaţă al acestora?

Publicat: 26.03.2014
Ce se întâmplă atunci când părinţii îşi „plesnesc” copiii încă din primul an de viaţă al acestora?
E foarte probabil ca lovirea unui copil în primul an de viaţă să declanşeze o adevărată „cursă a înarmărilor” - un cerc vicios al comportamentului „rău” al copilului, spun autorii americani ai unui studiu care a urmărit 1.900 de familii, timp de mai mulţi ani.

Familiile studiate au participat la un proiect de cercetare numit Fragile Families and Child Wellbeing Study, care a implicat copii născuţi în oraşe mari din SUA, între anii 1998 şi 2000. Rezultatele  au fost publicate în Journal of Youth and Adolescence.

Fiecare familie a foast evaluată la scurt timp după naşterea copilului, apoi din nou când copilul avea aproximativ 1 an, 3 ani şi 9 ani. Printre altele, părinţii au fost întrebaţi dacă şi-au pălmuit copiii, dacă aceştia aveau purtări agresive, încălcau regulile stabilite de părinţi sau se împotriveau făţiş părinţilor.

28% dintre părinţi au răspuns că şi-au plesnit copiii în primul an de viaţă al acestora, iar 57% dintre părinţi au recunoscut că i-au lovit astfel când aveau 3 ani; 53% au spus că i-au plesnit când aveau 5 ani, iar 49% – când aveau 9 ani. Părinţii care au spus despre copiii lor că aveau mai multe probleme de comportament erau şi cei care îi loveau tot mai mult, pe măsură ce creşteau.

Unul dintre autori, Michael MacKenzie, profesor la Columbia University School of Social Work din New York, spune că situaţia se aseamănă cu o „cursă a înarmărilor”: părinţii devin tot mai aspri, copilul devine tot mai agresiv şi cu toţii sunt prinşi în acest ciclu, în care agresiunea din partea părinţilor alimentează comportamentul negativ al copilului şi tot aşa. 

Iar acest proces poate începe foarte devreme şi, cu cât începe mai devreme, cu atât pare să se se amplifice mai rapid; cercetătorii bănuiesc că lovirea unui copil încă din primul an de viaţă poate duce la declanşarea acestui cerc vicios.

Aceşti părinţi, cred oamenii de ştiinţă, au nevoie de consiliere şi recomandări mai insistente pentru a reuşi să gestioneze comportamentul copilului fără a recurge la lovirea lui. 

Sursa: Fox News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase