Home » D:News » Ce se întâmplă în creierul vostru când jucaţi Candy Crush. Psihologii trag un semnal de alarmă

Ce se întâmplă în creierul vostru când jucaţi Candy Crush. Psihologii trag un semnal de alarmă

Publicat: 02.04.2014
Ce se întâmplă în creierul vostru când jucaţi Candy Crush. Psihologii trag un semnal de alarmă
Candy Crush este jucat zilnic de peste 93 de milioane de oameni, care plătesc aproximativ 800.000 de dolari ca să cumpere vieţi virtuale pentru a ajunge la un alt nivel. Anul trecut, compania care a lansat jocul, King Digital Entertainment, a declarat un venit net de 538 de milioane de dolari.

Mulţi jucători recunosc că această aplicaţie, care este gratuită, provoacă dependenţă şi le este foarte greu să renunţe la joc. Acum, cercetătorii au aflat de ce se întâmplă asta.

În primul rând, jocul este foarte simplu, fiind accesibil chiar şi preşcolarilor: trebuie doar să potriviţi trei bomboane de aceeaşi culoare.

Primele etape ale jocului sunt foarte uşor de terminat, ceea ce dă utilizatroului un sentiment de satisfacţie, care produce în creier eliberarea dopaminei, un hormon asociat cu recompensele. Astfel, simţim nevoia să continuăm jocul, pentru a prelungi această plăcere.

Dacă jocul ar continua la fel de simplu, utilizatorii s-ar plictisi repede, dar el devine tot mai complicat pe parcurs. Asta este doar o provocare în plus pentru jucător, care este şi mai motivat să continue. Nu va şti când va câştiga din nou, dar vrea să încerce, exact cum se întâmplă la jocurile mecanice.

Steve Sharman, psiholog la Universitatea Cambridge, spune că secretul dependenţei este ca jucătorul să aibă mereu impresia că el deţine controlul asupra jocului.

O altă strategie interesantă este că după cinci eşecuri consecutive, utilizatorul nu mai poate juca şi este obligat să facă o pauză. Nefiind însă mulţumit de cât a jucat, el va fi dispus să platească pentru a cumpăra vieţi suplimentare şi va juca cu mai multă pasiune.

Este acelaşi mecanism care apare atunci când savurăm o ciocolată după ce ne-am abţinut de la acest desert timp de mai multe săptămâni: vom avea impresia că este mult mai gustoasă.

Nu trebuie uitat însă un detaliu evident: Candy Crush foloseşte bomboane, iar acestea îi sugerează utilizatorului că jocul este foarte plăcut şi relaxant.
 

Sursa: The Guardian

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase