Home » D:News » Descoperire importantă: o recomandare a medicilor ne face mai mult rău decât bine! Ce i-a surprins pe cercetători

Descoperire importantă: o recomandare a medicilor ne face mai mult rău decât bine! Ce i-a surprins pe cercetători

Descoperire importantă: o recomandare a medicilor ne face mai mult rău decât bine! Ce i-a surprins pe cercetători
Publicat: 03.04.2014
Recomandările specialiştilor în ceea ce priveşte consumul zilnic de sodiu sunt „excesiv şi nerealist de mici”, se arată într-un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Copenhaga din Danemarca şi care a fost publicat în „American Journal of Hypertension”.

Deoarece consumul de sodiu este asociat afecţiunilor cardiovasculare, doctorii recomandă reducerea consumului de sodiu pentru a preveni atacurile de cord şi accidentele vasculare cerebrale.

În prezent, autorităţile recomandă un consum de sodiu de mai puţin de 2.300 de mg pe zi pentru persoanele cu vârste mai mici de 50 de ani şi mai puţin de 1.500 de mg pe zi pentru persoanele mai vârstnice de 50 de ani.

Primele îndoieli referitoare la recomandările specialiştilor au apărut în 2013, în urma unui raport elaborat de Institute of Medicine. Acel raport nu oferea, însă, recomandări cu privire la cantitatea de sodiu ce trebuie consumată zilnic.

Noua analiză combină rezultatele a 25 de studii individuale asupra riscurilor de sănătate asociate consumului de sodiu, în total fiind analizate 274.683 de persoane.

„Rezultatele noastre confirmă raportul elaborat de Institute of Medicine, în care cercetătorii se îngrijorau că un nivel mic de sodiu poate face rău”, spune dr. Niels Graudal, autorul noului studiu. „De asemenea, rezultatele noastre oferă o bază concretă pentru revizuirea recomandărilor în interesul sănătăţii publice”, adaugă cercetătorul.

Vestea bună este că aproximativ 95% din populaţia globală consumă deja o cantitate de sodiu cuprinsă între valorile despre care am descoperit că generează cele mai puţine cazuri de mortalitate şi de boli cardiovasculare”, spune cercetătorul.

„Vasta majoritate” a americanilor consumă între 2.645 mg şi 4.945 mg de sodiu în fiecare zi. Dr. Graudal şi colegii săi au descoperit că, deşi această cantitate este mult mai mare decât cea recomandată de autorităţi, este de fapt mai sănătoasă decât porţia recomandată de specialişti.

Studiul a revelat o „legătură în formă de U între consumul de sodiu şi efectele asupra sănătăţii”. Cercetătorii au descoperit că atunci când consumul de sodiu se situa în afara gamei 2.645-4.945 de mg zilnic, se înregistra o creştere a mortalităţii. Acest lucru înseamnă că atât consumul excesiv de mare de sodiu, cât şi consumul excesiv de mic de sodiu sunt asociate unui risc sporit de deces.

În concluzia lor, dr. Graudal şi colegii săi afirmă că în niciunul din studiile analizate în această cercetare nu s-a observat că un consum redus de sodiu să fie asociat unor efecte benefice asupra bolilor cardiovasculare sau asupra mortalităţii.

„Autorităţile nu îşi pot susţine afirmaţiile conform cărora o reducere a tensiunii arteriale datorată reducerii consumului de sodiu duce la o reducere a mortalităţii, pentru că nu există niciun studiu care să sugereze acest lucru”, a explicat dr. Graudal.

„Cred că reducerea sodiului a ajuns să fie o ideologie pentru autorităţi”, spune dr. Graudal. „Cât timp aceleaşi persoane rămân în fruntea CDC, nu cred că există vreo şansă ca organizaţia să accepte rezultatele analizei noastre. Pentru a schimba poziţia autorităţilor este nevoie de o schimbare de personal”, concluzionează specialistul.

Surse: Medical News TodayAmerican Journal of Hypertension, Oxford University Press

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase