Home » D:News » Un studiu controversat sugerează că persoanele vegetariene sunt mai puţin sănătoase şi au o calitate a vieţii mai scăzută

Un studiu controversat sugerează că persoanele vegetariene sunt mai puţin sănătoase şi au o calitate a vieţii mai scăzută

Publicat: 04.04.2014
Persoanele vegetariene sunt mai puţin sănătoase în comparaţie cu cele care consumă carne, în ciuda faptului că beau mai puţin alcool, fumează mai puţin şi sunt mai active din punct de vedere fizic decât semenii lor "carnivori", potrivit unui studiu controversat, citat de independent.co.uk.

Autorii acestui studiu, realizat la Medizinische Universität Graz din Austria, au descoperit că persoanele care adoptă o dietă vegetariană, caracterizată printr-un consum scăzut de grăsimi saturate şi colesterol şi unul ridicat de fructe, legume şi produse din cereale integrale, par să prezinte riscuri crescute de favorizare a apariţiei cancerului, alergiilor şi tulburărilor mintale, precum depresie şi anxietate.

Studiul a utilizat date ce provin de la Austrian Health Interview Survey, un sondaj realizat pentru a examina obiceiurile alimentare şi diferenţele de stil de viaţă dintre persoanele vegetariene şi cele care consumă carne.

Cei 1.320 de voluntari au fost aleşi în funcţie de vârsta, sex şi statutul socioeconomic şi includeau în rândurile lor 330 de vegetarieni, 330 de persoane care mâncau carne, dar şi multe fructe şi legume, 330 de persoane „cu o dietă obişnuită” şi 330 de persoane care mâncau foarte multă carne.

Savanţii austrieci au stabilit că vegetarienii consumau mai puţin alcool şi aveau IMC-uri (indice de masă corporală) mai mici, dar, cu toate acestea, aveau o sănătate mintală şi fizică mai scăzută.

Participanţii care mâncau mai puţină carne apelau, totodată, la practici medicale mai puţin sănătoase, precum anularea programărilor la medic pentru controalele medicale preventive şi anularea programărilor pentru vaccinare.

Studiul nostru a arătat că adulţii austrieci care adoptă o dietă vegetariană sunt mai puţin sănătoşi (prezintă riscuri de cancer, alergii şi tulburări mintale), au o calitate a vieţii mai scăzută şi, de asemenea, necesită mai multe tratamente medicale„, au declarat autorii studiului.

Autorii au ţinut, totodată, să îşi apere studiul în faţa acuzaţiilor potrivit cărora cercetarea lor ar reprezenta de fapt o reclamă pentru industria cărnii.

Epidemiologul Nathalie Burkert, coordonatoarea analizei, a declarat pentru The Austrian Times: „Ne-am distanţat deja de această acuzaţie pe care o considerăm o interpretare incorectă a datelor noastre. Noi am descoperit că vegetarienii suferă mai mult din cauza anumitor boli precum astm, cancer şi tulburări mintale decât persoanele care mănâncă şi carne, dar noi nu putem să spunem care este cauza şi care este efectul. Vor trebui făcute mai multe alte studii înainte de a găsi un răspuns la această întrebare„.

Surse: Mediafax, The Independent, PLOSONE