Home » D:News » Expoziţie de fosile vii din diferite perioade geologice, în luna aprilie, în Bucureşti

Expoziţie de fosile vii din diferite perioade geologice, în luna aprilie, în Bucureşti

Expoziţie de fosile vii din diferite perioade geologice, în luna aprilie, în Bucureşti
Publicat: 10.04.2014
O expoziţie de fosile, care conţine 24 de exponate de origine animală şi vegetală, din mediul marin şi cel terestru, provenind din diferite perioade geologice, de la cea ordoviciană până la miocen, poate fi vizitată până pe 22 aprilie, în Sun Plaza din Capitală.

Exponatele sunt rămăşiţe ale unor organisme care, timp de milioane de ani, şi-au păstrat neschimbată forma morfologică, fiind denumite în limbaj paleontologic „fosile vii”.

Expoziţia, prezentată de Asociaţia de Ştiinţă şi Paleontologie din Turcia, va fi completată de seminarii interactive despre istoria fosilelor, dedicate copiilor şi adulţilor, unde aceştia vor putea afla mai multe despre originea şi natura exponatelor. Seminariile vor fi susţinute de doi reputaţi oameni de ştiinţă, Onur Yildiz şi Cihat Gündoğdu.

Dinozaurii animatronici însoţesc expoziţia de fosile, oferind ocazia celor mici să intre în contact cu reprezentări fidele ale unor specii dispărute. Dinozaurii sunt prevăzuţi cu şa şi mânere pentru divertismentul curajoşilor ce îi vor încăleca.

Cel mai mare exemplar din expoziţia care poate fi vizitată în centrul comercial Sun Plaza este peştele de mâl, cu denumirea ştiinţifică Amia Calva. Acesta a fost găsit în Brazilia şi datează din perioada cretacică, având o vechime de 110 milioane de ani. Structura osoasă a corpului său alungit, dinţii ascuţiţi, forma fălcilor, detaliile fine ale cozii, toate au fost conservate perfect timp de milioane de ani. Acest peşte trăieşte şi în prezent, având aceeaşi formă ca a primelor exemplare de fosile găsite. Icrele sale sunt uneori servite drept caviar. În timpul vieţii poate ajunge până la un metru lungime şi o greutate de 8,2 kilograme.

De asemenea, una dintre cele mai interesante fosile din expoziţie este craniul unui tigru alb. Acesta a fost descoperit în regiunea Dongbei din China şi are o vechime de 32 de milioane de ani. Tigrul alb este supranumit „tigrul de zăpadă” datorită lipsei pigmentului de culoare portocalie, fiind un specimen foarte rar încă de la apariţia sa. În prezent, în lume sunt mai puţin de 200 de exemplare, majoritatea aflându-se în captivitate, specia fiind pe lista celor aflate în pericol de dispariţie. Descoperirea fosilei demostrează că aceste animale au supravieţuit timp de zeci de milioane de ani. Craniul a fost găsit într-o stare de conservare excelentă, ce permite observarea în detaliu a structurii sale morfologice, identică cu a tigrilor din zilele noastre.

În ceea ce priveşte cel mai vechi exponat din expoziţie, acesta este steaua de mare. Descoperită în Maroc, datează din perioada ordoviciană şi are o vechime de aproximativ o jumătate de milliard de ani. Exemplarul face parte din familia echinodermelor, animale ce şi-au păstrat forma neschimbată timp de 500 de milioane de ani. Stelele de mare trăiesc în general pe fundul mării, la adâncimi de până la 7.000 metri şi au cinci braţe cu ventuze cu ajutorul cărora se deplasează în adâncuri şi îşi procură hrana. Aceste animale au inspirat oamenii de ştiinţă din secolul al XX-lea, care au preluat din caracteristile lor pentru a realiza utilaje de ultimă generaţie, cu ajutorul tehnologiei moderne.

În expoziţie mai pot fi admirate, printre altele, două exemplare de trilobite, un crin de mare, trei exemplare de arici de mare şi şase exemplare de Nautilus.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase