Home » D:News » Descoperă extraordinară: o dischetă din 1985 a dezvăluit opere neştiute ale unui mare artist! (GALERIE FOTO)

Descoperă extraordinară: o dischetă din 1985 a dezvăluit opere neştiute ale unui mare artist! (GALERIE FOTO)

Publicat: 28.04.2014
O serie de imagini digitale create de Andy Warhol, necunoscute până în prezent, au fost recuperate de pe o dischetă din 1985 de membrii unui club de calculatoare de la Universitatea Carnegie Mellon din Statele Unite, informează Reuters.

Un număr de 12 imagini originale au fost recuperate de pe o dischetă din 1985 de membrii clubului de computere din această universitate. Ele conţin o serie de teme preferate ale lui Andy Warhol, precum cutia de supă Campbell, autoportrete, banane şi Marilyn Monroe.

Golan Levin, profesor de artă la Universitatea Carnegie Mellon, spune că imaginile digitale au fost descoperite după ce un internaut a publicat pe YouTube o reclamă TV din 1985 care îl arată pe Andy Warhol folosind un computer Amiga pentru a crea un portret digital al cântăreţei Debbie Harry, solista trupei Blondie.

Artistul Cory Arcangel, admirator al operei lui Warhol, a văzut acea reclamă pe YouTube în 2011 şi a început o anchetă, încercând să descopere şi alte opere digitale create de celebrul artist.

Ancheta lui l-a dus la arhivele Muzeului Andy Warhol din Pittsburgh, unde a găsit o cutie cu dischete – rămase neetichetate – întrucât muzeul nu deţinea tehnologia din anii ’80 pentru a vizualiza acele fişiere.

Cory Arcangel i-a pus în legătură pe directorii muzeului cu membrii clubului de calculatoare de la Universitatea Carnegie Mellon, care este considerată una dintre cele mai prestigioase universităţi americane din domeniul tehnologiei.

După doar câteva ore, membrii acelui club au reuşit să recupereze imaginile digitale create de Andy Warhol.

Portretele digitale se află în proprietatea Fundaţiei Andy Warhol, chiar dacă ele au fost comandate de compania Commodore International pentru a promova modelul ei de computer Amiga 1000, lansat în 1985.

Andy Warhol a fost un exponent de marcă al mişcării pop art, a cărei înflorire s-a petrecut în anii ’60, şi a devenit celebru cu imaginile actriţei Marilyn Monroe şi reclamele pentru cutiile de supă Campbell. Artistul a încetat din viaţă în 1987, la vârsta de 58 de ani, în urma unor complicaţii apărute după ce a fost supus unei operaţii de eliminare a unor calculi biliari.

Andy Warhol, Andy2, 1985, este un portret al artistului realizat pe un Commodore Amiga    Andy Warhol, Andy2, 1985, este un portret al artistului realizat pe un Commodore Amiga

Celebra cutie de supă, transpuns într-un mediu digital    Celebra cutie de supă, transpuns într-un mediu digital

Venus, 1985, una din operele descoperite    Venus, 1985, una din operele descoperite

Surse: Mediafax, NY Daily News / Foto: The Andy Warhol Museum

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase