Home » D:News » Descoperire „imensă” în Valea Regilor din Egipt. Elemente neştiute până acum au fost găsite de arheologii elveţieni

Descoperire „imensă” în Valea Regilor din Egipt. Elemente neştiute până acum au fost găsite de arheologii elveţieni

Publicat: 29.04.2014
O necropolă "imensă", cu aproximativ 50 de mumii şi fragmente de mumii, mai ales ale unor prinţi şi prinţese din dinastia a XVIII-a a faraonilor (1550 - 1292 î.e.n.), a fost adusă la lumină în Valea Regilor din Egipt, a anunţat, luni, ministrul egiptean al Antichităţilor, citat de AFP.

Descoperită în provincia Luxor, din sudul ţării, „imensa necropolă conţine fragmente de mumii care ar fi putut aparţine membrilor familiei domnitoare, mai ales fiilor regilor Tutmos al III-lea şi Tutmos al IV-lea, din dinastia a XVIII-a”, se arată într-un comunicat al Ministerului egiptean al Antichităţilor, care a efectuat săpăturile în colaborare cu o misiune arheologică trimisă de Universitatea din Basel, Elveţia.

La faţa locului au fost descoperite sarcofage de lemn şi măşti mortuare, precum şi canope şi fragmente de canope, vase funerare care aveau modelate pe capac un cap de om sau de animal şi în care se puneau intestinele morţilor, după îmbălsămare.

Arheologii elveţieni au descoperit, în urmă examinării inscripţiilor de pe canope, numele a peste 30 de persoane înmormântate în necropolă. Printre acestea se numără multe prinţese ale căror nume fuseseră până atunci necunoscute, a precizat în comunicat Mohamed Ibrahim, ministrul egiptean al Antichităţilor.

Necropola este situată în extremitatea nord-vestică a Văii Regilor, mai departe decât mormântul faraonului Tutankamon, a explicat şi Abdelhakim Karar, responsabilul departamentului de antichităţi din Luxor, afirmând că importanţa acestei descoperiri rezidă în faptul că au fost găsite numele unor noi prinţese, dar şi pentru că a fost făcută în Valea Regilor, unde se credea că toate secretele au fost dezvăluite.

Unele dintre mumiile descoperite, în stare foarte bună de conservare, aparţin unor nou-născuţi, au precizat arheologii elveţieni. Unele măşti mortuare şi canope au relevat, de asemenea, că Valea Regilor a servit ca necropolă nu doar familiilor regale, ci şi celor de preoţi, într-o epocă ulterioară. Necropola a fost jefuită în mai multe rânduri în antichitate, conform comunicatului.

Surse: Mediafax, Universitatea Basel

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase