Home » D:News » Ce se întâmplă cu tinerii care consumă energizante în mod regulat? Descoperirea neaşteptată a cercetătorilor

Ce se întâmplă cu tinerii care consumă energizante în mod regulat? Descoperirea neaşteptată a cercetătorilor

Ce se întâmplă cu tinerii care consumă energizante în mod regulat? Descoperirea neaşteptată a cercetătorilor
Publicat: 30.04.2014
Se spune că băuturile energizante „îţi dau aripi”, iar cercetările sugerează că această afirmaţie pare adevărată. Studiile au arătat că la 1-2 ore după consumarea unei băuturi energizante, vigilenţa şi funcţionarea cognitivă au parte de o stimulare temporară.

Totuşi, ce se întâmplă atunci când cineva consumă băuturi energizante în mod regulat? Acest lucru este mai puţin studiat, cel puţin în ceea ce priveşte adolescenţii.

Pentru a umple acest gol, cercetătorii de la Universitatea VU din Amsterdam au studiat 509 adolescenţi cu vârsta medie de 13 ani şi au analizat obiceiurile de consum în ceea ce priveşte cofeina şi băuturile energizante. Totodată, cercetătorii au cerut adolescenţilor şi părinţilor acestora să completeze un test amănunţit folosit pentru a analiza comportamentul, abilităţile cognitive şi calitatea somnului. Cu ajutorul acestui test, cercetătorii au compus doi indici: Indicele de Reglare Comportamentală (IRC) şi Indicele Metacogniţiei (IM).

„IRC reprezintă abilitatea de a gestiona abilităţile cognitive şi a ţine sub control comportamentul şi emoţiile, iar IM reprezintă abilitatea de a planifica, organiza, iniţia şi menţine informaţii în minte pentru rezolvarea unor probleme orientate către viitor”, au explicat cercetătorii.

Şase la sută dintre adolescenţii din studiu au raportat că obişnuiesc să consume mai mult de o băutură energizantă pe zi. Cei ce raportau un astfel de consum obţineau un scor mai mare atât pe IRC, cât şi pe IM, ceea ce sugera că aveau mai multe probleme în ceea ce priveşte abilităţile metacognitive şi comprotamentale. În schimb, consumul de cofeină din alte băuturi nu era asociat vreunui deficit comportamental sau metacognitiv.

Studiul este corelaţional, iar cercetătorii nu pot atribui o legătură de cauzalitate între cele două elemente observate. „Este posibil ca tinerii adolescenţi care tind să consume cofeină şi 3 băuturi energizante să facă acest lucru tocmai pentru că deja abilităţile lor cognitive au fost compromise”, recunosc cercetătorii.

Cercetarea subliniază faptul că este nevoie de mai multe studii pe această temă. Între 30% şi 50% dintre adolescenţi şi tinerii adulţi consumă băuturi energizante. iar efectul consumului regulat asupra lor nu este ştiut. Consumul ocazional al băuturilor energizante nu este îngrijorător, însă consumarea regulată a 1-2 băuturi energizante pe zi ar putea provoca efecte nedorite asupra creierului aflat în curs de dezvoltare.

Studiul este publicat în jurnalul Frontiers in Psychology.

Sursa: Real Clear Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase