Home » D:News » O Tora foarte veche, tipărită imediat după inventarea tiparului, a fost vândută cu un preţ record

O Tora foarte veche, tipărită imediat după inventarea tiparului, a fost vândută cu un preţ record

O Tora foarte veche, tipărită imediat după inventarea tiparului, a fost vândută cu un preţ record
Publicat: 02.05.2014
O Tora foarte veche, tipărită în primii ani după inventarea tiparului, în 1482, a fost vândută cu suma de 2.785.500 de euro (taxe incluse) la o licitaţie organizată miercuri, la Paris, de casa Christie's, informează AFP.

Este un record mondial pentru o carte ebraică tipărită şi un record de preţ în Franţa pentru o carte tipărită„, au declarat reprezentanţii casei organizatoare.

Acest incunabul (carte tipărită în primii ani după introducerea tiparului, de regulă înainte de anul 1500) era estimat la un preţ cuprins între 1 milion de euro şi 1,5 milioane de euro.

Tipărită în limba ebraică, în ianuarie 1482, la Bologna, această lucrare este prima în care au fost reunite primele cinci cărţi ale lui Moise din Vechiului Testament – Pentateuhul.

Această Tora este, de asemenea, prima lucrare în care au fost adăugate semnele de vocalizare şi de accentuare a liniei melodice esenţiale pentru lectura şi psalmodierea acestui text sacru.

Incunabulul, tipărit pe pergament, a aparţinut unui colecţionar european şi nu a fost niciodată scos la licitaţie, potrivit casei Christie’s.

În ultimii 100 de ani, doar două exemplare din această ediţie rară au fost scoase la licitaţie: primul, în 1970, era un exemplar complet, tipărit pe pergament, iar cel de-al doilea, în 1998, era tipărit pe hârtie şi îi lipseau opt pagini.

Primul incunabul cunoscut este „Biblia de 42 de rânduri”, tipărită în jurul anului 1455 de inventatorul german Johannes Gutenberg, aceasta fiind considerată prima carte tipărită cu litere mobile din Europa. Din această ediţie s-au păstrat doar patru exemplare complete, iar unul dintre acestea este păstrat la Göttingen şi poate fi consultat online.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase