Home » D:News » De ce a devenit România unul dintre cele mai mari centre din Europa pentru specialişti IT?

De ce a devenit România unul dintre cele mai mari centre din Europa pentru specialişti IT?

De ce a devenit România unul dintre cele mai mari centre din Europa pentru specialişti IT?
Publicat: 09.05.2014
România a devenit unul dintre cele mai mari centre din UE pentru afaceri IT, datorită forţei de muncă bine pregătite şi costurilor scăzute, în contextul unui deficit uriaş de specialişti la nivel european, ceea ce ar putea oferi economiei româneşti "o strategie de exit" după 24 de ani de tranziţie.

Cu peste 64.000 de specialişti IT, România este lider în Uniunea Europeană după numărul de angajaţi în sectorul tehnologiei pe cap de locuitor, şi ocupă locul al şaselea la nivel mondial, potrivit datelor companiei americane de cercetare Gartner, citate într-o analiză Bloomberg.

Principalele atuuri ale României, una dintre cele mai sărace ţări din UE, sunt forţa de muncă bine pregătită şi costul scăzut al serviciilor IT, potrivit Gartner.

Programatorii pot câştiga până la 4.000 de euro pe lună cu program încărcat de lucru, mai puţin dacă optează pentru mai multă flexibilitate, însă oricum salariile depăşesc de câteva ori venitul mediu pe economie.

În ultimii 10 ani, peste 50 de companii din sectorul înaltei tehnologii şi-au deschis birouri în România, printre care IBM, Microsoft, Oracle sau Intel.

Boom-ul din sectorul IT este vizibil şi în ceea ce priveşte activităţile ilegale. România încearcă să aducă sub control numărul tot mai mare de reţele de criminalitate cibernetică, cu ajutorul Serviciului Secret al SUA, care are un birou în Bucureşti, notează Bloomberg.

Aproximativ 1% din traficul mondial care reprezintă atacuri informatice a provenit în 2013 din România, pe locul 9 în lume după ţări precum China, SUA, Canada şi Indonezia, potrivit datelor companiei americane Akamai Tehnologies. Un raport al Verizon Communications, compania-mamă a celui mai mare operator de telefonie mobilă din SUA, plasează România pe locul al doilea după China la capitolul atacuri cibernetice şi furturi de date în 2012.

„Poate reuşim să trecem performanţii noştri hackeri pe partea bună a baricadei, oferindu-le locuri de muncă aici”, afirma la finele anului trecut preşedintele Traian Băsescu.

Şeful statului a propus atunci Consiliului UE să înfiinţeze la Bucureşti agenţia europeană de combatere a criminalităţii informatice. UE nu a luat încă o decizie în acest sens.

În Europa, cererea pentru specialişti în sectorul IT este uriaşă şi va continua să crească. În prezent, continentul suferă un deficit de peste 300.000 de angajaţi în acest sens, care va creşte la 500.000 până în 2015, potrivit lui Danny Gooris, senior regional manager la Oracle Academy în Bruxelles.

Această situaţie ar putea oferi „o strategie de exit” României, unde pot fi văzute încă ruinele ruginite ale fabricilor care amintesc de industrializarea forţată din perioada comunismului, capitol încheiat cu 24 de ani în urmă, notează Bloomberg. În oraşe precum Bucureşti, Cluj-Napoca sau Iaşi au fost ridicate în ultimii 10 ani turnuri din oţel şi sticlă, care îi găzduiesc acum pe programatori.

Sediul Oracle din zona de nord a Bucureştiului este cel mai mare centru de operaţiuni şi dezvoltare al companiei ameicane din Europa. Angajaţii români vorbesc 27 de limbi şi abordează în mod inovator problemele pe care le întâlnesc la lucru, potrivit lui Sorin Mîndruţescu, directorul general al diviziei Oracle.

România atrage de asemenea antreprenori care vor să-şi stabilească aici centrul pentru extinderea în Europa, notează Bloomberg. William Sterns, un om de afaceri de 36 de ani din New York, a strâns 185.000 de dolari de la familie şi prieteni pentru a deschide o afacere la Bucureşti, unde dezvoltă aplicaţii şi sisteme de plată pentru platforme mobile.

Am vrut să venim în România deoarece este foarte ieftin să lansezi o afacere. Costurile sunt mult mai reduse decât în Europa de Vest şi găsim specialişti IT din belşug„, a comentat pentru Bloomberg Sterns, preşedintele Mobuy Solutions, de profesie fotograf. În prezent, compania sa are 12 angajaţi şi are parteneriate cu diviziile locale ale Vodafone, Adidas sau MOL. Omul de afaceri anticipează că firma va deveni profitabilă în termen de opt luni.

Perspectiva pieţei de muncă din România pentru trimestrul al doilea din acest an este mai bună comparativ cu alte ţări din regiune, inclusiv Polonia, Cehia, Ungaria şi Slovacia, potrivit datelor Manpower, citate de Bloomberg. Şomajul de 7,2% plasează România pe locul 8 în topul celor mai scăzute rate ale şomajului din UE, iar economia românească a înregistrat în trimestrul al patrulea al anului trecut cea mai rapidă rată anuală de creştere din Uniune, de 5,4%, notează agenţia.

Dezvoltatorii de software din România câştigă mai mult decât cei din Polonia, dar mai puţin faţă de cei din Cehia şi Rusia, potrivit firmei americane Payscale.

Aproximativ 12.000 de români lucrează pentru cele mai mari 25 de companii IT din ţară, Oracle fiind cel mai mare angajator, potrivit datelor Ministerului Finanţelor, citate de Bloomberg.

România a acordat în ultimii doi ani ajutoare de stat de aproximativ 77 milioane euro către nouă companii din sectorul tehnologiei, printre care Microsoft şi IBM, cofinanţând astfel investiţiile private pentru a crea peste 3.600 de locuri de muncă, potrivit Guvernului.

Deutsche Bank a anunţat recent că vrea să angajeze, până în 2016, 500 de programatori într-un nou centru de tehnologie deschis la Bucureşti.

Totuşi, mulţi programatori români preferă să plece din ţară către salariile mai mari din Europa de Vest sau SUA. Plecarea angajaţilor bine pregătiţi şi creşterea costurilor ar putea reduce atractivitatea României, mai notează Gartner.

Surse: Mediafax, Bloomberg

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase