Prima pagină D:News

NASA invită publicul să aleagă cea mai spectaculoasă fotografie cu suprafaţa Lunii (Galerie FOTO)

Florin Badescu 05.28.2014 | ● Vizualizări: 153

NASA a publicat cinci fotografii cu suprafaţa lunară şi i-a invitat pe internauţi să o aleagă pe cea mai spectaculoasă dintre acestea, care va fi folosită ca fundal pentru pagina de start a unui site ce va fi lansat pentru a marca a cincea aniversare a sondei Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO).

În urmă cu cinci ani, NASA a lansat sonda LRO, care s-a plasat cu succes pe orbita Lunii şi a început să trimită pe Terra mii de imagini cu suprafaţa lunară, informează dailymail.co.uk.

Lunar Orbiter Laser Altimeter, de la bordul sondei LRO, măsoară distanţa până la suprafaţa Lunii, oferind o hartă cu formele de relief    

Dintre acestea, NASA a selectat cele mai spectaculoase cinci imagini cu suprafaţa satelitului natural al Pământului şi a invitat publicul larg să voteze pentru fotografia favorită.

Craterul Linee are 2,2 km în diametru şi este foarte bine conservat. Aceste imagini stereo sunt obţinute cu ajutorul LROC, care oferă o perspectivă tridimensională    

Agenţia spaţială americană intenţionează să lanseze un site special, care se va numi "The Moon as Art" "("Luna ca artă"), iar imaginea câştigătoare va fi fundal pentru pagina de start.

Sonda LROC a fotografiat pe 10 iunie 2011 un răsărit de soare lângă craterul Tycho, care s-a format relativ recent, în urmă cu 110 milioane de ani    

"Colecţia «The Moon as Art» oferă publicului posibilitatea de a vedea Luna aşa cum alţii au văzut-o de secole - ca o muză care ne inspiră -, dar de această dată din perspectiva unui corp pe orbită care are o serie de «ochi» care văd în diverse arii ale spectrului electromagnetic", a declarat Brooke Hsu, expert în ştiinţe educaţionale la Lunar and Planetary Institute din Greenbelt, Maryland.

Sonda LRO a fost lansată din statul american Florida, pe 18 iunie 2009. După o călătorie în spaţiu care a durat patru zile, sonda LRO s-a plasat cu succes pe orbita lunară pe 23 iunie 2009.

Peretele interior al craterului Clerke, care are 7 kilometri diametru     

Imaginea câştigătoare va fi anunţată pe 18 iunie şi va fi dată publicităţii alături de alte 24 de imagini din colecţia "Moon as Art".

Procedura de votare a început deja şi se va încheia pe 6 iunie.

Imaginea arată temperaturile de noapte din zona polului nord al Lunii. Zonele violet şi albastre sunt mai reci, iar cele portocalii şi roşii sunt mai calde    

În cei cinci ani de la lansare, LRO a transmis pe Terra numeroase imagini extraordinare cu suprafaţa lunară şi o cantitate uriaşă de date ştiinţifice. Sonda americană are la bord şapte instrumente ştiinţifice create pentru a alcătui o hartă a satelitului natural al Terrei, pentru a măsura nivelul radiaţiilor, pentru a cerceta resursele de apă şi de minerale şi pentru a strânge indicii geologice despre evoluţia Lunii.

Surse: Mediafax, Daily Mail

Tag-uri: nasa | vot | fotografie | lună