Home » D:News » Ce le face computerul ochilor tăi?

Ce le face computerul ochilor tăi?

Ce le face computerul ochilor tăi?
Publicat: 18.06.2014
Personale care petrec mult timp la birou, cu ochii aţintiţi la eranul computerului, prezintă modificări ale fluidului lacrimal similare celor observate la oamenii ce suferă de kerato-conjunctivită uscata, o maladie a ochiului cunoscută şi sub denumirea de „sindromul ochiului uscat.”

Lichidul lacrimal este secretat de organism pentru a menţine umedă suprafaţa globului ocular – o condiţie esenţială pentru păstrarea sănătăţii ochilor.

La persoanele ce suferă de sidromulul ochiului uscat, proteina MUC5AC, secretată de celule din structura pleoapei superioare, este în cantitate mai mică decât normal. Acelaşi lucru a fost observat şi la persoanele ce petrec mult timp în faţa computerului, arată cercetătorii de la Universitatea Keio din Tokio, care au studiat 96 de persoane din Japonia ce lucrau zilnic în faţa computerului.

Când ne uităm la ecranului computerului, clipim mai rar decât atunci când citim o carte şi tindem să deschidem ochii mai larg, iar expunerea unei suprafeţe mai mari a globului ocular accelerează evaporarea lichidului larimal şi usucă suprafaţa ochiului.

Sindromul ochiului uscat se manifestă prin iritaţie, senzaţii de arsură şi înceţoşarea vederii, iar persoanele ce suferă de acest sindrom sunt mai puţin productive şi mai predispuse la depresie, spun cercetătorii. Rezultatele au fost publicate în JAMA Ophthalmology.

Cum poate fi redus riscul apariţiei sidromului ochiului uscat? Se recomandă să aşezăm ecranul mai jos, înclinat spre înainte; să folosm instalaţii de umidificare a aerului în birou şi să nu stăm în calea curenţilor de aer de la aparatele de aer condiţionat; să clipim mai des, în mod intenţionat, şi să utilizăm, la nevoie, picături de ochi speciale („lacrimi artificiale”).

Sursa: Fox News

 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase