Prima pagină D:News

Descoperire neaşteptată: 20 de poezii nepublicate ale lui Pablo Neruda, unul dintre cei mai admiraţi scriitori din America Latină

Florin Bădescu 06.20.2014 | ● Vizualizări: 439
Un număr de 20 de poezii ale scriitorului chilian Pablo Neruda care nu au fost niciodată publicate au fost descoperite printre manuscrisele sale     (Foto: Fundación Pablo Neruda) + zoom
Galerie foto (1)

Un număr de 20 de poezii ale scriitorului chilian Pablo Neruda care nu au fost niciodată publicate au fost descoperite printre manuscrisele sale şi vor apărea într-un volum ce va fi lansat în acest an.

Aceste poezii necunoscute au fost descoperite de reprezentanţii Fundaţiei Pablo Neruda în momentul în care efectuau o amplă operaţiune de inventariere a manuscriselor scriitorului. Textele au fost examinate de experţi care au confirmat faptul că ele au fost scrise într-adevăr de poetul chilian, a anunţat miercuri Fundaţia Pablo Neruda.

Poeziile au fost scrise după anul 1956, iar şase dintre ele au ca temă principală iubirea.

"Nu a fost posibil să datăm toate poeziile, pentru că nu toate prezintă data la care au fost scrise; poetul îşi data textele doar în anumite cazuri", a precizat Dario Oses, directorul Fundaţiei Pablo Neruda.Pablo Neruda, unul dintre cei mai admiraţi şi mai influenţi scriitori din America Latină, a murit în septembrie 1973. Celebru atât pentru poeziile sale de dragoste pline de pasiune, cât şi pentru opiniile sale comuniste ferme, Neruda a rămas în memoria publicului cititor în special graţie volumului "Douăzeci de poeme de dragoste şi un cântec de deznădejde", publicat în 1924.

Pablo Neruda, pe numele său adevărat Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto, s-a născut în 1904, la Parral, dar şi-a petrecut copilăria în Temuco, un orăşel feroviar de a cărui amintire se va simţi întotdeauna legat. Pablo Neruda şi-a descoperit de foarte tânăr talentul literar, primul său volum de versuri fiind publicat pe bani proprii în 1923, când poetul avea 19 ani. În paralel cu scrisul, Neruda a fost extrem de implicat în viaţa socială a ţării sale, începând de foarte devreme o carieră diplomatică - a fost consul al Chile în India, Singapore, Birmania, Spania, Franţa -, continuată cu funcţia de senator şi candidatura la preşedinţie din partea Partidului Comunist, în care s-a înscris în 1945.

Recunoaşterea internaţională a poetului Neruda a culminat în 1971 prin acordarea premiului Nobel pentru literatură. Motivaţia Academiei Suedeze este cât se poate de elocventă în acest sens: "pentru opera lui, care, cu suflul unei forţe elementare, dă viaţă destinului şi visurilor unui întreg continent".

Sursa: Mediafax, Fundación Pablo Neruda

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI