Home » D:News » A murit Stephanie Kwolek, inventatoarea care a salvat mii de vieţi omeneşti. Iată cum a descoperit fibra Kevlar

A murit Stephanie Kwolek, inventatoarea care a salvat mii de vieţi omeneşti. Iată cum a descoperit fibra Kevlar

A murit Stephanie Kwolek, inventatoarea care a salvat mii de vieţi omeneşti. Iată cum a descoperit fibra Kevlar
Publicat: 22.06.2014
Stephanie Kwolek, chimista americană care a inventat fibra Kevlar, folosită, printre altele, pentru fabricarea vestelor antiglonţ, a murit la vârsta de 90 de ani, în Delaware, Statele Unite ale Americii, după o scurtă suferinţă.

Informaţia despre decesul acesteia a fost confirmată de reprezentanţii companiei DuPont, unde Stephanie Kwolek a lucrat timp de patru decenii, începând din 1946.

„Suntem cu toţii îndureraţi de moartea omului de ştiinţă al (companiei, n.r.) DuPont Stephanie Kwolek, un chimist creativ şi hotărât şi un adevărat pionier pentru femeile care activează în domeniul ştiinţei”, a precizat directorul executiv al companiei DuPont, Ellen Kullman.

Kwolek încerca să găsească o fibră de consolidare a anvelopelor radiale când a descoperit o soluţie subţire, lăptoasă, de polimeri, care s-a dovedit a fi o bună soluţie.

Aceasta a declarat în 2007, pentru publicaţia News Journal, că acela nu a fost un „moment de tip evrica”.

Cu toate acestea, acel moment a condus la dezvoltarea fibrei Kevlar, în prezent un element esenţial în realizarea vestelor antiglonţ, a căştilor şi a altor echipamente de protecţie, precum şi pentru dezvoltarea unor aplicaţii, precum anvelope, costume de pompieri, cabluri de fibră optică, piese pentru avion şi nave spaţiale şi multe altele.

Fibra Kevlar este o poliamidă cu proprietăţi mecanice deosebite, fiind de cinci ori mai rezistentă decât oţelul, considerat la o greutate egală.

„Cel puţin, sper că salvez vieţi”, a mai declarat Kwolek pentru News Journal. „Sunt foarte puţini oameni care au oportunitatea, în cariera lor, de a face ceva în beneficiul umanităţii”, a completat Stephanie Kwolek.

Cercetătoarea şi-a asumat meritele doar pentru descoperirea iniţială a tehnologiei care a condus la dezvoltarea fibrei Kevlar şi le-a recunoscut meritele tuturor celor care s-au implicat pentru reuşita acestei descoperiri.

Kwolek s-a născut pe 31 iulie 1923, în New Kensington, Pennsylvania, a absolvit Carnegie Institution of Technology, obţinând o diplomă în chimie şi a fost angajată la compania DuPont la un an după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.

Surse: Mediafax, The Guardian, BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase