Prima pagină D:News

Un condiment banal ar putea fi „arma secretă” pentru tratarea bolii Parkinson

Redactia Descopera.ro | 07.12.2014 | ● Vizualizări: 23050
Din metabolizarea scorţişoarei rezultă benzoat de sodiu, care are un efect protector asupra neuronilor şi ar putea fi util în tratarea maladiei Parkinson.      (Foto: Shutterstock.com) + zoom
Galerie foto (1)

Scorţişoara, un condiment larg folosit în toată lumea, ar putea sta la baza unei noi terapii împotriva unei boli neurodegenerative - maladia Parkinson. Oamenii de ştiinţă au descoperit că scorţişoara este sursa unui compus chimic care poate proteja creierul.

Când scorţişoara măcinată este ingerată, celulele ficatului transformă o substanţă existentă în ea în benzoat de sodiu, compus folosit ca medicament în tratarea unor afecţiuni neurologice. 

Într-un studiu pe şoareci, realizat la Rush University Medical Centre din Chicago, cercetătorii au descoperit că, după absorbţia benzoatului de sodiu (provenit din scorţişoară) în sânge, acest compus intră în creier, împiedică pierderea unor proteine cu rol protector, normalizează nivelurile neurotransmiţătorilor, protejează neuronii şi ajută la îmbunătăţirea funcţiilor motorii. 

Maladia Parkinson este o boală neurodegenerativă care afectează celulele nervoase dintr-o regiune a creierului numită substanţa neagră. Degenerarea acestor celule determină o reducere a nivelului dopaminei (un neurotransmiţător), ceea ce duce la apariţia simptomelor specifice bolii: tremurături, încetinirea mişcărilor, rigiditate a membrelor, probleme de mers şi de echilibru. Cauza bolii nu este cunoscută; se crede că joacă un rol atât factorii genetici, cât şi cei legaţi de mediu.

Testele au arătat că scorţişoara de Ceylon este cu atât mai eficientă în tratarea neurodegenerescenţei specifice bolii Parkinson, cu cât este mai pură. 

Pasul următor va fi testarea acestei terapii pe pacienţi umani. 

Sursa: Mail Online