Home » D:News » Descoperire uluitoare: un craniu de acum 8.000 de ani ar putea conţine materie cerebrală bine conservată

Descoperire uluitoare: un craniu de acum 8.000 de ani ar putea conţine materie cerebrală bine conservată

Publicat: 21.07.2014
Un craniu din Epoca de Piatră, vechi de 8.000 de ani, ar putea conţine materie cerebrală bine conservată, au anunţat arheologii din Norvegia.

„În craniu am găsit ceva ce pare ca un fel de argilă de culoare gri”, a declarat arheologul Gaute Reitan de la Muzeul de Istorie Culturală din cadrul Universităţii Oslo, citat de Norwegian Broadcasting Corporation (NRK).

Craniul a fost descoperit în Stokke, la sud-vest de Oslo, într-un sit în care, potrivit arheologilor, în Epoca de Piatră ar fi existat două aşezări umane. Analizele preliminare şi eşantioanele de sol sugerează faptul că acel craniu, alături de oase descoperite în apropiere de acesta, datează din jurul anului 5.900 î.e.n.

Oamenii de ştiinţă intenţionează să efectueze mai multe analize asupra craniului, pentru a determina dacă acesta a aparţinut unui om sau unui animal.

Dacă acel creier este uman, el ar putea oferi cercetătorilor informaţii preţioase despre starea de sănătate şi condiţiile de viaţă ale populaţiilor din Epoca de Piatră. El ar putea, de asemenea, să stabilească un nou record şi să devină cel mai vechi ţesut cerebral uman descoperit vreodată. Acest titlu este deţinut deocamdată de un creier uman vechi de 4.000 de ani descoperit anul trecut în Turcia.

Creierele umane străvechi reprezintă întotdeauna o descoperire rară. Ţesutul cerebral este dificil de conservat, întrucât creierul este bogat în enzime care degradează celulele cerebrale la scurt timp după moarte.

Surse: Mediafax, The Local, Daily Mail, Independent, NRK

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase