Prima pagină D:News

Un vehicul spaţial rusesc s-a conectat la ISS

Florin Badescu 07.24.2014 | ● Vizualizări: 38

Un vehicul spaţial rusesc s-a conectat cu succes la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), a anunţat joi agenţia spaţială rusă, Roskosmos, citată de AFP.

Vehiculul spaţial Progress M-24M, care transportă 2,3 tone de materiale şi provizii pentru astronauţii de pe ISS, s-a conectat la staţie prin intermediul unei manevre automatizate, la ora 03.31 GMT. Vehiculul decolase de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan cu şase ore înainte.

La bordul ISS se află în prezent trei cosmonauţi ruşi, doi astronauţi americani şi unul german.

Pe de altă parte, controlorii de zbor ruşi au înregistrat o problemă cu un satelit de cercetări ştiinţifice (care nu este asociat cu ISS), ale cărui motoare nu au reuşit să pornească, potrivit agenţiilor de presă din Rusia.Specialiştii încearcă să salveze acest satelit, Foton-M, lansat pe 19 iulie, dar care nu a reuşit să ajungă pe orbita lui normală. Satelitul ar fi trebuit să studieze efectele pe care starea de imponderabilitate le are asupra plantelor şi a insectelor.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Sursa: Mediafax

Tag-uri: iss | vehicul | afp | agentie | anunt | rusia | succes

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI