Home » D:News » Parlamentul iranian interzice formele de contracepţie permanentă pentru creşterea populaţiei

Parlamentul iranian interzice formele de contracepţie permanentă pentru creşterea populaţiei

Parlamentul iranian interzice formele de contracepţie permanentă pentru creşterea populaţiei
Publicat: 13.08.2014
Parlamentul iranian a votat interzicerea formelor de contracepţie permanentă, o materializare a apelului liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, de a se naşte mai mulţi copii în ţară, relatează The Guardian, în ediţia electronică.

Legea, care interzice vasectomiile şi sterilizarea feminină, este răspunsul Parlamentului la un decret al lui Khamenei emis în mai privind creşterea numărului populaţiei pentru „consolidarea identităţii naţionale” şi contracararea „aspectelor indezirabile ale stilului de viaţă occidental”.

Medicii care încalcă legea vor fi pedepsiţi, a precizat agenţia iraniană IRNA.

Legea, aprobată de 143 din totalul de 231 de parlamentari prezenţi, potrivit IRNA, interzice şi publicitatea la controlul naşterii într-o ţară în care planificarea familială este considerată normală.

Legea urmează să fie analizată de consiliul gardienilor – un organism format din teologi şi jurişti numiţi de liderul suprem, care analizează dacă legislaţia este în conformitate cu islamul.

Interdicţia are ca scop să pună capăt declinului populaţiei iraniene, dar reformiştii consideră că această lege face parte din tentativa mai amplă a conservatorilor de a menţine femeile educate în rolurile tradiţionale de soţii şi mame.

Aceasta îngrijorează, de asemenea, şi militanţii din domeniul sănătăţii, care se tem de o creştere a numărului avorturilor ilegale.

Rata naşterilor este în Iran de 1,6 copii la o femeie, a declarat parlamentarul Ali Motahari, citat de IRNA. La această rată, populaţia de peste 75 de milioane va scădea la 31 de milioane până în 2094, iar 47 la sută dintre iranieni vor avea peste 60 de ani, a declarat Mohamad Saleh Jokar, un alt parlamentar.

Surse: Mediafax, The Guardian

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase