Home » D:News » Obiceiuri din lista patrimoniului UNESCO, precum ritualul Căluşului, pe mărci poştale româneşti

Obiceiuri din lista patrimoniului UNESCO, precum ritualul Căluşului, pe mărci poştale româneşti

Obiceiuri din lista patrimoniului UNESCO, precum ritualul Căluşului, pe mărci poştale româneşti
Publicat: 14.08.2014
Obiceiuri şi manifestări ale tradiţiei populare româneşti incluse în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO, precum ritualul Căluşului, Doina şi ceramica tradiţională de Horezu, sunt ilustrate pe mărci poştale româneşti, într-un proiect al Romfilatelia.

Proiectul filatelic „România în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO” reuneşte pe timbre semnificaţii populare şi ilustrează valori ale tradiţiei româneşti, reprezentative pentru poporul român, potrivit site-ului Romfilatelia.

Patru dintre aceste obiceiuri şi manifestări, înscrise în lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO, sunt promovate printr-o nouă emisiune de mărci poştale.

Astfel, ritualul Căluşului, care a fost nominalizat şi acceptat în noiembrie 2005 pe lista UNESCO, este reprodus pe marca poştală cu valoarea nominală de 6 lei.

Doina, inclusă în octombrie 2009 pe lista UNESCO, este transpusă pe timbrul cu valoarea nominală de 3,10 lei.

Ceramica tradiţională de Horezu, inclusă în decembrie 2012 pe lista patrimoniului imaterial UNESCO, este reprodusă pe marca poştală a coliţei dantelate, având valoarea nominală de 9,10 lei.

Colindatul în ceată bărbătească este cel mai recent obicei al tradiţiei româneşti inclus pe lista patrimoniului UNESCO, în decembrie 2013, şi ilustrat pe marca poştală cu valoarea nominală de 9,10 lei.

Cele patru valori sunt completate de plicul prima zi, emisiunea fiind machetată în coală de 20 de timbre şi 1 vinietă, minicoală de 6 timbre şi coliţă dantelată.

Emisiunea de mărci poştale „România în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO” poate fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

Această emisiune de mărci poştale a fost realizată cu sprijinul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO şi a Muzeului Judeţean Vâlcea.

Lista patrimoniului cultural imaterial al umanitaţii UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură) a fost alcătuită oficial în 2008, potrivit unei Convenţii pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, încheiată la Paris, pe 17 octombrie 2003.

Patrimoniul Cultural Imaterial se referă la tradiţii şi expresii orale, incluzând limba ca vector al patrimoniului cultural imaterial, artele spectacolului, practici sociale, ritualuri şi evenimente festive, cunoştinţe şi practici referitoare la natura şi la univers, tehnici legate de meştesuguri tradiţionale.

Surse: Mediafax, Romfilatelia

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase