Prima pagină D:News

Descoperire importantă în lupta contra gripei: persoanele în vârstă sunt protejate mult mai eficient de vaccinul antigripal concentrat

Florin Badescu 08.16.2014 | ● Vizualizări: 56
Vaccinurile concentrate sunt cu 24% mai eficiente pentru protejarea persoanelor de peste 65 de ani contra gripei şi a complicaţiilor acesteia     (Foto: Shutterstock.com) + zoom
Galerie foto (1)

Vaccinurile concentrate sunt cu 24% mai eficiente pentru protejarea persoanelor de peste 65 de ani contra gripei şi a complicaţiilor acesteia, potrivit unui studiu publicat în revista medicală americană New England Journal of Medicine (NEJM).

Acest studiu clinic a fost realizat pe aproape 32.000 de participanţi din 126 de centre de cercetare din Statele Unite şi Canada, în timpul sezoanelor gripale 2011-2012 şi 2012-2013 din emisfera nordică.

Cercetătorii au comparat un vaccin gripal trivalent concentrat cu un vaccin obişnuit, în cazul persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani.

Ei au ajuns la concluzia că vaccinul concentrat era sigur şi genera o reacţie a anticorpilor considerabil mai mare, protejând astfel mult mai bine această populaţie, care este de obicei mai vulnerabilă.Studiul indică, de asemenea, faptul că un astfel de vaccin ar putea evita spitalizările, pneumoniile, problemele cardiorespiratorii şi utilizarea excesivă de medicamente.

Gripa sezonieră a făcut 36.000 de morţi pe an, în medie, şi a cauzat 226.000 de spitalizări anuale în Statele Unite din 1990 până în 1999, au subliniat cercetătorii de la Facultatea de medicină a Universităţii Vanderbilt.

Persoanele trecute de 65 de ani sunt cel mai predispuse să sufere din cauza complicaţiilor generate de gripă şi constituie din acest motiv cea mai mare parte din totalul deceselor şi cea mai mare parte din numărul pacienţilor internaţi în spitale din cauza acestei infecţii virale.

Potrivit acestui studiu, vaccinul concentrat ar trebui să permită evitarea a 25% din totalul cazurilor de gripă la persoanele în vârstă.

Produs de Sanofi Pasteur, vaccinul Fluzone concentrat conţine de patru ori mai mulţi antigeni decât vaccinul antigripal standard.

Surse: Mediafax, Universitatea Vanderbilt

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI