Home » D:News » Coţofenele fură obiecte strălucitoare? Ce spun cercetătorii care au studiat aceste păsări

Coţofenele fură obiecte strălucitoare? Ce spun cercetătorii care au studiat aceste păsări

Coţofenele fură obiecte strălucitoare? Ce spun cercetătorii care au studiat aceste păsări
Publicat: 17.08.2014
Coţofenele nu fură lucruri strălucitoare, ba chiar, cel mai adesea, se sperie de ele, arată un studiu recent, care demolează mitul coţofenei hoaţe, atât de bine înrădăcinat în folclorul european.

Toată lumea ştie că acestor păsări le plac obiectele care strălucesc şi că le fură pentru a-şi împodobi cu ele cuiburile; e una dintre cele mai solide convingeri ale occidentalilor.

Dar un studiu ştiinţific asupra comportamentului acestor păsări, realizat la Exeter University, arată că, de fapt, coţofenele devin agitate în prezenţa unor asemenea obiecte, poate pentru că reprezintă ceva nou şi ciudat şi s-ar putea dovedi periculoase.

Cercetătorii au testa reacţiile păsărilor în prezenţa a două grămezi de obiecte: într-una se găseau lucruri strălucitoare, precum şuruburi metalice, inele din folie metalică şi o bucăţică dreptunghiulară de folie de aluminiu, iar în cealaltă grămadă, aceleaşi obiecte, dar acoperite cu vopsea albastră mată. Cercetătorii au aşezat nuci şi alune la 30 cm depărtare de fiecare grămăjoară de obiecte.

Din cele 64 de  ocazii în care au vizitat instalaţia, pentru a se hrăni, s-a întâmplat numai de două ori ca păsările să apuce cu ciocul un obiect strălucitor, dându-i drumul imediat, de altfel.

În general, coţofenele au ingnorat sau evitat obiectele, atât pe cele strălucitoare, cât şi pe cele albastre, şi chiar au mâncat mai puţin când obiectele se găseau în apropiere.

Cercetătorii nu au obţinut, aşadar, nicio dovadă a faptului că aceste păsări sunt atrase de obiecte strălucitoare; ceea ce au observat au fost reacţii indicând neofobia – teama de lucruri noi.

Probabil,  oamenii au observat când coţofenele apucau ocazional obiecte strălucitoare deoarece credeau că păsările sunt atrase de acestea; în schimb, interacţiunile coţofenelor cu obiecte mai  puţin bătătoare la ochi treceau neobservate. Se pare că folclorul clădit în jurul lor este rezultatul unei generalizări culturale şi al relatărilor ancdotice, nu al dovezilor, spun cercetătorii, psihologi din cadrul Centre for Research in Animal Behaviour (CRAB).

Ei au întreprins studiul după ce, verificând literatura online asupra comportamentului coţofenelor, au găsit doar două menţiuni ale unor cazuri de obiecte strălucitoare luate de aceste păsări: un inel găsit în 2008 într-un cuib şi cazul unei coţofene care furase monde, chei  şi o unealtă de metal de la un garaj, în 2007. Iar controlând o duzină de cuiburi de coţofană, cercetătorii n-au găsit niciun obiect strălucitor.

Cercetările nu sunt totuşi complete, deoarece, prin metoda locurilor de hrănire fixe, au fost studiate doar păsările implicate deja în cupluri şi care aveau teritorii stabile. E posibil ca, în cazul unei coţofene fără partener, comportamentul de hrănire să fie mai puţin previzibil, spun specialiştii.

Sursa: BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase