Home » D:News » Un expert al OMS a fost contaminat în Sierra Leone cu Ebola. Virusul a ajuns şi în R.D.Congo

Un expert al OMS a fost contaminat în Sierra Leone cu Ebola. Virusul a ajuns şi în R.D.Congo

Publicat: 25.08.2014
Un expert medical internaţional a fost contaminat, pentru prima dată, cu Ebola, în Sierra Leone, iar Republica Democrată Congo a confirmat duminică seara prezenţa virusului pe teritoriul său, relatează AFP.

Kinshasa a anunţat că virusul Ebola este prezent în provincia Ecuator (nord-vest).

„Rezultatele sunt pozitive. Virusul Ebola este confirmat în RDC”, a declarat pentru AFP ministrul congolez al Sănătăţii Félix Kabange Numbi, referindu-se la eşantioane prelevate de la persoane afectate de o febră hemoragică, soldată cu 13 morţi, începând din 11 august, în provincia Ecuator. Însă, în opinia ministrului, această epidemie nu are „nicio legătură cu cea din Africa de Vest”.

Un expert din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a contractat virului în Sierra Leone, a anunţat Organizaţia, fără alte precizări, subliniind că este primul caz în rândul celor aproximativ 400 de persoane mobilizate de către organizaţie în ţările afectate, şi anume Guineea, Liberia, Sierra Leone şi Nigeria.

Potrivit unui purtător de cuvânt al OMS de la Geneva este vorba despre un expert în epidemiologie.

O reuniune a miniştrilor africani ai Sănătăţii sub egida OMS, prevăzută în perioada 1-5 septembrie în Benin, a fost amânată sine die din cauza epidemiei de Ebola, a anunţat duminică capitala administrativă a acestui stat, Cotonou.

Un infirmier voluntar britanic contaminat la Kenema, în estul Sierra Leone, zona considerată epicentul epidemiei, a fost repatriat în Marea Britanie şi internat într-o unitate de izolare la spitalul londonez Royal Free. Pacientul, care nu este „grav bolnav” potrivit Ministerului britanic al Sănătăţii, a fost evacuat cu ajutorul unui avion militar.

Sierra Leone este următoarea destinaţie a turneului în ţările afectate de Ebola efectuat de către coordonatorul ONU pentru lupta împotriva Ebola, doctorul David Nabarro şi adjunctul directorului OMS pentru Securitate Sanitară doctorul Keiji Fukuda. Turneul a început în Liberia, ţara cel mai dur afectată.

Adăposturi, purificatoare de apă şi protecţie

Liberia a primit duminică 16 tone de echipament medical pentru a lupta împotriva Ebola, livrate cu avionul de către Agenţia americană pentru Dezvoltare (USAID).

„Este prima încărcătură pe care noi, USAID, o aducem în Liberia pentru lupta împotriva Ebola. Provine de la depozitul nostru din Dubai”, a declarat pentru AFP un oficial din cadrul agenţiei americane, Kai Olsen, pe aeroport, în apropiere de capitală, Monrovia.

Această livrare constă în „material plastic pentru fabricarea unor adăposturi temporare”, unităţi pentru purificarea apei şi „echipamente de protecţie, inclusiv mănuşi, măşti şi combinezoane care vor permite să se lucreze cu bolnavi sau eşantioane de virus Ebola”, a precizat Olsen.

ONU şi OMS au promis sâmbătă mijloace „fără precedent” în Liberia, pentru a face faţă propagării fulgerătoare a virusului Ebola.

„Această epidemie excepţională necesită o mobilizare fără precedent în toate dimensiunile”, a declarat dr. Nabarro.

Dr. Fukuda a promis că OMS şi partenerii săi, inclusiv Médecins Sans Frontières (MSF), vor „construi centre de îngrijire suplimentare în jurul oraşului Monrovia, cu scopul de creşte numărul paturilor pentru (bolnavi de) Ebola până la 500, în următoarele şase săptămâni”.

Pe de altă parte, un adolescent în vârstă de 17 ani, Siafa Kamara – unul dintre cei patru locuitori din West Point (o suburbie a Monroviei) răniţi prin împuşcare la 20 august în confruntări armate cu militari însărcinaţi să impună respectarea carantinei în acest cartier – a decedat, a declarat familia sa pentru AFP.

„Guvernul mi-a ucis fratele, armata mi-a ucis fratele”, a declarat pentru AFP sora sa, Evon Karweh, acuzând autorităţile, care neagă că au deschis focul asupra mulţimii, că nu vor să predea cadavrul familiei.

Reprezentanta Specială a secretarului general al ONU pentru Liberia Karin Landgren a declarat vineri că „salută declaraţia preşedintei (Ellen Johnson Sirleaf) de azi (vineri), potrivit căreia în nicio circumstanţă nu va fi folosită forţa letală din nou”.

Epidemia a provocat moartea a cel puţin 1.427 de persoane – 624 în Liberia, 406 în Guineea, 392 în Sierra Leone şi cinci în Nigeria – dintr-un total de 2.615 cazuri (confirmate, probabile sau suspecte), potrivit ultimului bilanţ OMS de până la 20 august.

Secţia dedicată pacienţilor infectaţi cu Ebola din cadrul Royal Free Hospital din Londra    (Foto: AFP)Secţia dedicată pacienţilor infectaţi cu Ebola din cadrul Royal Free Hospital din Londra

Britanicul contaminat cu Ebola a fost internat într-un spital din Londra

Britanicul contaminat cu virusul Ebola a sosit duminică la un spital londonez, a anunţat Ministerul britanic al Apărării, relatează AFP.

Pacientul, care nu este „grav bolnav” potrivit Ministerului Sănătăţii, a fost evacuat din Sierra Leone cu ajutorul unui avion militar.

El a fost internat la Royal Free Hospital din Londra. Bolnavul a fost adus la bordul unui avion de tip C17 special echipat, aparţinând Royal Air Force, la Baza Northolt, la nord-vest de capitala britanică.

El urmează să primească îngrijiri într-o unitate de izolare, în care are acces personal calificat, pe un pat acoperit cu un cort care dispune de un sistem autonom de ventilaţie.

Riscul propagării virusului în Anglia rămâne „foarte scăzut”, a dat asigurări profesorul John Watson. „Spitalele britanice au o experinţă recunoscută în tratarea bolilor infecţioase importate, iar acest pacient va primi cele mai bune îngrijiri posibile”, a declarat el.

Bărbatul, care făcea parte din personalul medical al unui ONG, în Sierra Leone, participa la „supravegherea, căutarea persoanelor care au intrat în contact cu victime ale Ebola” la Kenema (est), a declarat Yahya Tunis, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Sierra leone.

Este vorba despre primul britanic infectat cu acest virus de la începutul epidemiei de febră hemoragică, care a cauzat moartea a cel puţin 1.427 de persoane în Africa de Vest începând din martie şi până în prezent.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase