Home » D:News » Tomatina 2014: cum s-au distrat mii de turişti la cea mai mare bătaie cu roşii din lume (GALERIE FOTO/VIDEO)

Tomatina 2014: cum s-au distrat mii de turişti la cea mai mare bătaie cu roşii din lume (GALERIE FOTO/VIDEO)

Publicat: 28.08.2014
Mii de turişti din lumea întreagă au participat miercuri în Spania, unii purtând ochelari pentru scufundări marine, alţii cu piepturile goale acoperite cu pulpă de roşii, la cea mai mare bătaie cu tomate de pe planetă, cunoscută sub denumirea de "Tomatina", informează AFP.

A fost o nebunie totală, să striveşti roşii şi apoi să le arunci. A plouat cu roşii„, spune Jessica Sims, o turistă americană în vârstă de 27 de ani, după ce a participat la evenimentul anual „Tomatina”, unde tricoul ei, înainte alb, s-a transformat într-o pânză şifonată în nuanţe de roşu. „A fost şi puţin înfricoşător şi periculos. Dacă te apleci pentru a ridica o roşie, rişti să nu mai poţi să te ridici”, a adăugat ea.

Locuitorii din Buñol s-au amestecat cu numeroşii turişti străini veniţi din ţări precum Marea Britanie, Japonia şi Australia, pe străzile din centrul acestui oraş aflat la 40 de kilometri de Valencia, devenit celebru în lumea întreagă pentru această tradiţională „orgie” cu pulpă de tomate, înfiinţată în 1945 în urma unei bătăi generale izbucnite între mai mulţi tineri într-o piaţă.

Cu pahare uriaşe de sangria şi de bere în mâini, petrecăreţii au început să strige de plăcere odată cu sosirea în piaţa centrală a camioanelor din care alţi tineri au aruncat asupra lor 125 de tone de roşii coapte, alimentând astfel „bătălia” timp de o oră.

„În Japonia, mulţi oameni îşi doresc să participe la Tomatina, pentru că este o sărbătoare nebună”, a spus Ayano Saito, o japoneză de 25 de ani din Tokyo, care a venit la Buñol însoţită de opt prieteni.

Considerată una dintre sărbătorile spaniole cele mai renumite şi atrăgând mii de turişti, Tomatina a fost tulburată însă în acest an de o controversă referitoare la privatizarea evenimentului.

De un an, participarea la această sărbătoare se face contra cost, cu excepţia locuitorilor din Buñol care primesc 5.000 de bilete gratuite.

Majoritatea celor 17.000 de bilete vândute de compania Spaintastic, căreia primăria i-a încredinţat dreptul de organizare, au fost cumpărate de turoperatori, care îşi aduc clienţii cu autobuzul, furnizându-le sangria şi paella.

Municipalitatea afirmă că această privatizare a permis întărirea securităţii evenimentului. Participarea a fost astfel limitată la 22.000 de persoane, în condiţiile în care ediţiile anterioare ale Tomatinei au atras uneori chiar şi peste 40.000 de oameni, o mulţime considerată imposibil de controlat pentru acel mic oraş spaniol.

„În ultimii ani, spiritul Tomatina se pierduse. Nu exista suficient spaţiu şi era periculos”, a declarat primarul adjunct al oraşului, Rafael Perez. „Acum totul e mult mai amuzant, iar populaţia locală, care evita să participe, a început să ia parte din nou la eveniment”, a adăugat Perez.

Vitrinele magazinelor şi parterele imobilelor au fost acoperite miercuri dimineaţă cu folii mari din plastic de către locuitorii din Buñol care au încercat să protejeze astfel faţadele clădirilor de cantităţile uriaşe de suc de roşii.

Venit în faţa cafenelei sale preferate pentru a vedea dacă aceasta a fost închisă şi protejată de sucul de tomate, Giordano Mahr, în vârstă de 75 de ani, spune că nu este deranjat de acest uriaş „gazpacho” uman.

„Suportăm foarte bine. Este o sărbătoare unică şi ea aduce oraşului nostru beneficii mari”, a spus el.

De când accesul se face cu plată, Tomatina a permis umplerea vistieriei oraşului Buñol, care se confruntă cu datorii de milioane de euro, la fel ca multe oraşe spaniole după declanşarea crizei economice mondiale.

Însă opoziţia locală a făcut din privatizarea sărbătorii un fel de „casus belli” şi cere o anchetă care să investigheze acuzaţiile de corupţie ce vizează modul în care a fost aleasă compania Spaintastic. Susţinând principiul introducerii accesului cu plată, opoziţia critică absenţa altor oferte.

Surse: Mediafax, AFP / Foto: AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase