Home » D:News » Alertă maximă: Islanda a interzis survolarea zonei uriaşului Vulcan Bardarbunga, care a intrat în erupţie

Alertă maximă: Islanda a interzis survolarea zonei uriaşului Vulcan Bardarbunga, care a intrat în erupţie

Autor: Marius Comper 08.29.2014
Islanda a interzis vineri traficul în spaţiul aerian din zona Vulcanului Bardarbunga, după ce acesta a intrat în erupţie în noaptea de joi spre vineri, dar fără să emită cenuşă într-o primă fază, a anunţat Protecţia Civilă, relatează AFP.

Institutul Meteorologic islandez, însărcinat cu supravegherea activităţii vulcanice, a emis o alertă maximă – cod „roşu” – pentru aviaţie, în spaţiul aerian din zona vulcanului, fără să fie antrenată închiderea aeroporturilor de pe insulă.

„O erupţie vulcanică a început imediat după miezul nopţii (3.00, ora României)”, a anunţat Protecţia Civilă într-un comunicat. Ea a afirmat că aceasta are loc la nivelul Holuhraun, o porţiune de lavă, în centrul insulei, foarte depărtată de zone locuite.

„Nicio cenuşă vulcanică nu a fost detectată de sistemul de radar, pentru moment. Seismul provocat de erupţie este slab, ceea ce indică o erupţie fără o activitate explozivă semnificativă”, a adăugat aceeaşi sursă.

„Cercetătorii aflaţi în regiunea din jurul erupţiei apreciază că fisura vulcanică în Holuhraun măsoară aproximativ un kilometru lungime”, se precizează în comunicat.

Bardarbunga, un vulcan imens, aflat sub cel mai mare gheţar din ţară, cu o altitudine de până la 2.000 de metri, este considerat destul de periculos pentru a ameninţa, în cazul unei erupţii, traficul aerian din nordul Europei şi Atlanticul de nord, ca Vulcanul Eyjafjallajökull, în 2010.

Nivelul alertei a fost ridicat deja la cod „roşu” sâmbătă, deoarece cercetătorii suspectau că va avea loc o erupţie, după care a fost coborât, duminică, la cod „portocaliu”, deoarece erupţia nu a avut loc.

Bardarbunga, un vulcan imens, aflat sub cel mai mare gheţar din ţară, cu o altitudine de până la 2.000 de metri, este considerat destul de periculos pentru a ameninţa, în cazul unei erupţii, traficul aerian din nordul Europei şi Atlanticul de nord, ca Vulcanul Eyjafjallajökull, în 2010.    (Foto: AFP)Bardarbunga, un vulcan imens, aflat sub cel mai mare gheţar din ţară, cu o altitudine de până la 2.000 de metri, este considerat destul de periculos pentru a ameninţa, în cazul unei erupţii, traficul aerian din nordul Europei şi Atlanticul de nord, ca Vulcanul Eyjafjallajökull, în 2010.

Sursa: Mediafax