Home » D:News » Copiii lui Stephen Hawking au acceptat provocarea găleţii cu gheaţă, în numele tatălui lor (VIDEO)

Copiii lui Stephen Hawking au acceptat provocarea găleţii cu gheaţă, în numele tatălui lor (VIDEO)

Copiii lui Stephen Hawking au acceptat provocarea găleţii cu gheaţă, în numele tatălui lor (VIDEO)
Publicat: 30.08.2014
Cei trei copii ai astrofizicianului britanic Stephen Hawking, care este bolnav de scleroză laterală amiotrofică, au acceptat "provocarea găleţii cu gheaţă", în numele tatălui lor, potrivit independent.co.uk.

Până în prezent, Motor Neurone Disease Association (MNDA) – asociaţia din Marea Britanie care luptă contra maladiei Charcot, cunoscută şi ca maladia Lou Gehrig sau scleroza laterală amiotrofică, o boală neurodegenerativă – a strâns o sumă de peste 3 milioane de lire sterline.

Suma a fost completată de astrofizicianul britanic Stephen Hawking, care a fost diagnosticat cu această maladie neuronală degenerativă la vârsta de 21 de ani.

Deşi nu a putut să accepte el însuşi această provocare, din cauză că a fost bolnav de pneumonie, anul trecut, copiii lui Stephen Hawking – Lucy, în vârstă de 44 de ani, Timothy, în vârstă de 35 de ani, şi Robert, în vârstă de 47 de ani – s-au oferit să îşi ajute tatăl în această campanie şi au acceptat să le fie turnate trei găleţi cu gheaţă pe cap. Stephen Hawking a primit această provocare de la astrofizicianul american Neil deGrasse Tyson.

„Nu ar fi înţelept din partea mea să îmi torn o găleată cu apă rece peste mine… dar copiii mei Robert, Lucy şi Tim s-au oferit în mod cavaleresc să accepte această provocare în locul meu”, a spus Stephen Hawking.

De asemenea, Stephen Hawking a făcut un îndemn către toţi cei interesaţi să doneze pentru MNDA, care se luptă să elimine „această teribilă maladie”.

Stephen Hawking i-a nominalizat să accepte această provocare pe directorul Science Musem, Ian Blatchford, respectiv pe cancelarul şi pe vicecancelarul Cambridge University, David Sainsbury şi Leszek Borysiewicz.

Stephen Hawking, care se deplasează cu ajutorul unui scaun cu rotile şi comunică prin intermediul unui computer şi a unui sintetizator vocal, a fost diagnosticat cu o maladie neuronală degenerativă (scleroză laterală amiotrofică) la vârsta de 21 de ani, iar medicii i-au spus în acel moment că mai avea de trăit cel mult doi sau trei ani. Ajuns în prezent la vârsta de 72 de ani, Stephen Hawking este unul dintre cei mai apreciaţi oameni de ştiinţă din lume, fiind cunoscut pentru lucrările sale despre găurile negre şi pentru cartea sa „Scurtă istorie a timpului” („A Brief History of Time”), devenită un bestseller internaţional.

Fostul şef al catedrei de matematică de la Universitatea Cambridge, un post deţinut în trecut şi de Isaac Newton, a fost de multe ori criticat în trecut din cauza comentariilor sale despre religie.

Cartea sa intitulată „The Grand Design”, lansată în 2010, a provocat un scandal uriaş în rândul liderilor religioşi, deoarece Hawking susţinea în acest volum că nu este nevoie de o forţă divină pentru a explica apariţia Universului.

Stephen Hawking, renumit pe plan mondial pentru lucrările sale despre univers şi gravitaţie, este autorul volumului „Scurtă istorie a timpului” (publicat şi de Humanitas, în 2004), una dintre cele mai de succes cărţi din literatura ştiinţifică, şi al volumului „George şi cheia secretă a universului” (apărut şi la Humanitas, în 2009).

Stephen Hawking a primit titlul de Comandor al Imperiului Britanic în 1982 şi este membru al Academiei de ştiinţe americane.

Campania „ALS Ice Bucket Challenge” are scopul de a susţine asociaţia ALS, care luptă contra maladiei Charcot. Zeci de mii de persoane, celebrităţi şi oameni obişnuiţi, au început, din luna iulie, să-şi toarne câte o găleată cu gheaţă pe cap, să filmeze momentul şi să îl publice pe reţelele de socializare, provocându-i şi pe alţii să facă acelaşi lucru contra unei donaţii de 100 de dolari.

Mai multe vedete din divertismentul american au acceptat această provocare, printre acestea numărându-se Steven Spielberg, Justin Bieber, Lady Gaga, Britney Spears, Justin Timberlake, Taylor Swift, James Franco, Ben Affleck, Lena Dunham şi Oprah Winfrey.

Potrivit theverge.com, în momentul în care a început această campanie pentru ajutorarea persoanelor bolnave de scleroză laterală amiotrofică, regula era simplă: donarea unei sume de bani sau turnarea unei găleţi cu gheaţă pe cap. Astfel, turnarea unei găleţi cu gheaţă pe cap a fost un act gândit de iniţiatorii campaniei ca un stimulent pentru ca oamenii să fie caritabili şi nu pentru a fi în acelaşi timp şi caritabili şi răciţi.

Scleroza laterală amiotrofică – boala Lou Gehrig – se caracterizează printr-o pierdere progresivă a anumitor celule nervoase ale creierului şi măduvei spinării, denumite neuroni motori, ce comandă muşchii voluntari, care fac posibilă mişcarea. Boala este progresivă, invalidantă, fatală – mersul, vorbitul, mâncatul, înghiţitul şi alte funcţii fundamentale devenind mai dificile cu timpul. Cauzele maladiei sunt necunoscute, însă se ştie că circa 5-10% dintre bolnavi prezintă o formă moştenită a acesteia.

Sursa: Mediafax, The Independent

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase