Home » D:News » Închisoarea sub cer deschis în care trăiesc bolnavii de Ebola din Africa de Vest

Închisoarea sub cer deschis în care trăiesc bolnavii de Ebola din Africa de Vest

Publicat: 08.09.2014
Închişi în oraşul lor plasat în carantină de două săptămâni, cei 17.000 de locuitori din Dolo Town, în apropiere de aeroportul internaţional din Liberia, suportă din ce în ce mai greu izolarea în această "închisoare a Ebola" sub cer deschis.

Străzile din Dolo Town, în apropiere de cea mai mare plantaţie de arbori de cauciuc din lume, exploatată de grupul american Firestone, sunt aproape goale, cu excepţia cozilor de aşteptare pentru distribuirea raţiilor de orez, sub blocada asigurată de militari înarmaţi.

Oraşul a fost plasat în carantină la 20 august, la fel ca West Point, un cartier din capitala Monrovia, situată la 75 de kilometri spre vest, în timp ce carantina se extinde în toată ţara, care numără jumătate dintre cei 2.000 de morţi ai epidemiei de Ebola în Africa de Vest.

În acelaşi timp, Sierra Leone, o altă ţară afectată de epidemie, a anunţat sâmbătă izolarea la domiciliu a întregii sale populaţii timp de trei zile, în perioada 19-21 septembrie, pentru a facilita detectarea bolnavilor ascunşi de rude.

Dar dacă la West Point, izolarea, ridicată după doar zece zile, a provocat revolte, la Dolo Town, populaţia acceptă acest lucru în linişte.

„Obişnuiesc să mă lupt pentru a aduce de mâncare familiei. Dar iată-mă cum stau ca un copilandru, privindu-mi soţia şi copiii toată ziua”, afirmă Jallah Freeman, un tâmplar în vârstă de 56 de ani, aşezat în faţa casei.

„M-am săturat de această izolare. Implorăm Guvernul să o ridice”, adaugă el.

Majoritatea locuitorilor sunt angajaţi de Firestone, grup a cărui plantaţie acoperă o suprafaţă de 500 de kilometri pătraţi.

„Nu putem merge să lucrăm atât timp cât este menţinută izolarea. Este regretabil, dar ce putem face? Suntem la închisoare”, suspină Mohamed Fofana, care lucrează pentru Firestone.

Compania, care a înfiinţat o secţie de izolare pentru Ebola într-un spital, a reuşit să se apere de epidemie atunci când soţia unui angajat s-a contaminat în aprilie. Dar producţia a scăzut de la instituirea carantinei.

În piaţă, mutată la periferia oraşului, femeile stau pe marginea drumului şi vând piper, ulei, peşte, sare şi fructe.

Clienţii trec trist de la o tarabă la alta, în căutare de alimente în cantităţi din ce în ce mai mici.

„Avem dreptul să mergem doar la punctul de control, unde familiile noastre din exterior, pot veni să ne aducă hrană şi produsele de care avem nevoie”, explică un comerciant, Kebeh Morris.

„Vedem camioanele cum transportă hrană, dar nimeni nu primeşte nimic pentru moment. Încă nu avem bonuri, prin urmare nu ştim dacă vom avea o raţie alimentară. Va trebui să contăm pe rudele noastre pentru a ne aduce ceva de mâncare”, continuă el.

La începutul lui august, înainte de instituirea carantinei, 30 de persoane au murit de Ebola la Dolo Town, din cauza a trei decese pe zi în medie.

În 90 la sută din cazuri a fost vorba despre credincioşii afiliaţi unei biserici din sudul oraşului, un fief al etniei bassa, contaminaţi după înhumarea unui membru al congregaţiei lor.

În prezent, militarii care au blocat intrarea în oraş şi patrulează în împrejurimi, supraveghează şi funeraliile pentru a se asigura de repectarea regulilor profilactice.

Totuşi, mulţi locuitori rămân sceptici cu privire la prezenţa Ebola în rândul lor.

„Sunt două săptămâni de când Guvernul a decretat carantină şi până acum nu au luat niciun bolnav de aici. Nu am văzut încă niciun caz”, asigură Reginald Logan.

Nathaniel Kangar, un locuitor din Monrovia, venit în vizită la părinţii săi şi rămas blocat acolo.

„Sunt obligat să rămân până la ridicarea carantinei”, afirmă el. „Respect deciziile Guvernului. Eu sunt de acord că virusul există, dar nu şi cu modul de a acţiona la Dolo Town”.

„Când vin să caute pe cineva care prezintă simptome precum vărsături şi sughiţuri, nu se mai întorc să ne spună rezultatul testului”, subliniază el.

Într-un cimitir din zona locuită de bassa, îndoiala nu îşi are locul.

„Nu pot transporta victimele (epidemiei de) Ebola şi să le îngroape aşa”, se indignează Samuel Paygar, în vârstă de 61 de ani, la vederea unui vehicul guvernamental care aduce două cadavre înfăşurate în saci, la câţiva metri de un teren de joacă pentru copii.

„Ne pun în pericol. Data viitoare îi vom opri”, ameninţă el.

ONU vrea să stopeze răspândirea virusului în următoarele „şase până la nouă luni”

ONU şi-a alocat între „şase” şi „nouă luni” pentru a stopa răspândirea virusului Ebola în ţările atinse de acest flagel, a anunţat vineri secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, relatează AFP.

„Următoarele săptămâni vor fi cruciale”, a declarat Ban, făcând apel la mobilizare internaţională contra epidemiei.

Exprimându-se la finalul unei reuniuni cu oficiali de rang înalt însărcinaţi cu acest dosar, între care directoarea generală a OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii), Margaret Chan, şi coordonatorul ONU pentru Ebola, David Nabarro, Ban Ki-moon a recunoscut că epidemia este „mult mai rapidă decât răspunsul”.

El a îndemnat ţările membre să „furnizeze cele două sute de milioane de dolari”, suma necesară pentru susţinerea celor mai afectate ţări din Africa de Vest (Guineea, Liberia şi Sierra Leone).

Anunţând crearea unui „centru de criză pentru Ebola”, el a adăugat că „obiectivul este de a stopa răspândirea Ebola în ţările atinse (de flagel) într-o perioadă de la şase până la nouă luni”.

Un vaccin contra virusului Ebola ar putea fi disponibil începând din noiembrie.

După efectuarea testelor, „dacă vaccinul pare sigur, el ar putea fi disponibil începând din noiembrie”, a anunţat OMS într-un comunicat.

Pe de altă parte, OMS a anunţat că febra hemoragică Ebola s-a soldat cu 2.097 de morţi din 3.944 de cazuri în cele trei ţări cele mai afectate, potrivit unui bilanţ înregistrat la 5 septembrie şi publicat vineri.

Liberia a înregistrat 1.089 de morţi, Guineea 517, iar Sierra Leone 491. Nigeria, care nu figurează în bilanţ, a declarat 22 de cazuri, dintre care opt mortale.

Precedentul bilanţ, publicat joi de OMS, anunţa 1.841 de morţi din 3.685 de cazuri în cele trei ţări cele mai afectate.

Totodată, Banca Mondială şi UNICEF au anunţat că 48 de tone de medicamente şi echipamente au fost transportate, vineri, în Sierra Leone, în vederea tratării bolnavilor infectaţi cu virusul Ebola.

Alături de Guineea şi Liberia, Sierra Leone este una dintre ţările cele mai dur lovite de epidemie.

Sursa: Mediafax / Foto: AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase