Home » D:News » Un mare mister biologic al balenelor şi delfinilor a fost descifrat

Un mare mister biologic al balenelor şi delfinilor a fost descifrat

Un mare mister biologic al balenelor şi delfinilor a fost descifrat
Publicat: 13.09.2014
Atât balenele, cât şi delfinii au oase pelviene (ale bazinului), în ciuda faptului că nu au picioare care să fie ataşate de ele. Prezenţa oaselor pelviene în scheletul acestor mamifere pare o ciudăţenie şi, în lipsa unei explicaţii mai bune, se considera că ele sunt, pur şi simplu, nişte organe vestigiale – rămăşiţe ale unor organe care existau la strămoşii tereştri ai acestor mamifere şi care urmau să dispară, în cursul evoluţiei. Dar o descoperire recentă contrazice această idee, arătând că oasele pelviene ale cetaceelor au un rol important în funcţia sexuală.

Cercetări realizate la USC şi the Natural History Museum of Los Angeles County (NHM) arată nu numai că acest oase au un scop, dar şi că mărimea (poate şi forma) lor sunt influenţate de selecţia sexuală. Rezultatele cercetărilor au fost publicate în jurnalul Evolution .

Studiul arată că muşchii care controlează penisul foarte mobil al masculilor de cetacee sunt ataşaţi de aceste oase, iar oasele au un rol în controlul mobilităţii acelor muşchi, deci un rol în reproducere.

Cercetătorii au folosit un scaner 3D cu laser, care a creat modele tridimensionale detaliate ale oaselor pelviene ale diverselor specii de cetacee, şi au coroborat aceste date cu alte date disponibile privind mărimea testiculelor în raport cu masa corpului. 

Speciile de cetacee mai „promiscue” – la care fiecare femelă se împerechea cu mai mulţi masculi, creând astfel o competiţie reproductivă între masculi – prezentau nu numai testicule mai dezvoltate, ci şi oase pelviene mai dezvoltate, necesare pentru susţinerea unor penisuri de asemenea mai mari.  

Oasele pelviene ale cetaceelor nu sunt, aşadar, organe vestigiale devenite inutile, ci continuă să aibă un rol important în biologia acestor animale.

Sursa: Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase