Home » D:News » Naturaliştii români aşteptau de decenii această veste: boa de nisip, un şarpe extrem de rar, a fost fotografiat viu la noi în ţară!

Naturaliştii români aşteptau de decenii această veste: boa de nisip, un şarpe extrem de rar, a fost fotografiat viu la noi în ţară!

Publicat: 15.09.2014
Printre naturaliştii români, acest şarpe este aproape o legendă: de aproape 80 de ani nu a mai fost găsit la noi un exemplar viu de boa de nisip. Deşi un foarte mic număr de exemplare găsite moarte – victime ale traficului rutier – confirma că specia mai există în România, nu se ştia mai nimic despre starea populaţiilor de boa de nisip din ţara noastră. Însă descoperirea extraordinară a unei întregi familii – o femelă cu 6 pui – dovedeşte că există încă speranţe.

Aşa-numiţii boa de nisip sunt şerpi constrictori din familia Boidae, aceeaşi familie căreia îi aparţin şi uriaşii şerpi boa din Amazonia. Exemplarele de boide din Europa ating însă dimensiuni mult mai mici – sub 1 metru lungime.

Specia de boa de nisip care trăieşte în România este Eryx jaculus, o specie răspândită în sud-estul Europei, Caucaz, Orientul Mijlociu şi Africa. 

Eryx jaculus, boa de nisip, cel mai rar şarpe din fauna României    Foto: © Doru PanaitescuEryx jaculus, boa de nisip, cel mai rar şarpe din fauna României

Doru Panaitescu, un pasionat de natură şi fotografie wildlife, a întâlnit şi fotografiat recent un întreg grup de asemenea şerpi – o femelă şi 6 pui -, undeva în Lunca Dunării. Detalii despre acestă descoperire remarcabilă pot fi citite pe blogul său, precum şi pe blogul herpetologului (specialist în studiul reptilelor şi al amfibienilor) Vlad Cioflec, care a participat la descoperire. 

Specia este considerată foarte rară în Europa, iar la noi nu se bucură de un statut de protecţie, în ciuda rarităţii sale, poate şi datorită insuficienţei datelor privitoare la ea. 

Conform datelor de pe blogul lui Doru Panaitescu, ultima semnalare a unui Eryx jaculus viu datează din 1937; ulterior au mai fost găsite câteva exemplare moarte, ultima oară în 2011. 

„Această descoperire era de multă vreme aşteptată de oamenii de ştiinţă din România.”, scrie autorul.  „Specia este insuficient cunoscută datorită puţinelor exemplare găsite, mai ales în perioada recentă. Ultimele exemplare semnalate pe teritoriul ţării noastre (în 1986 şi 2011) au fost găsite moarte/călcate de maşini (aveţi aici detalii despre repartiţia geografică a exemplarelor găsite până acum). Această semnalare a unui adult cu pui atesta continuitatea speciei şi prezenţa indubitabilă în zilele noastre în fauna României.”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase