Prima pagină D:News

Expoziţii despre invenţii, dezbateri şi interviuri cu oameni de ştiinţă, la Bucharest Science Festival

Dorina Calin 09.18.2014 | ● Vizualizări: 255
Expoziţii despre invenţii, dezbateri şi interviuri cu oamenii de ştiinţă, la Bucharest Science Festival      (Foto: Shutterstock) + zoom
Galerie foto (1)

Descoperitorii, exploratorii, marii inovatori ai fiecărui domeniu, dar mai ales proiectele, cărţile, invenţiile şi ideile care i-au adus în prim-planul lumii ştiinţifice sunt subiectele evenimentelor care vor avea loc la Bucharest Science Festival, în perioada 22 - 28 septembrie, în Capitală.

Cea de-a doua ediţie a Bucharest Science Festival se va desfăşura în perioada 22 - 28 septembrie, la librăria Humanitas de la Cişmigiu, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Expoziţia itinerantă de bandă desenată "Otto Wichterle. Povestea inventatorului lentilelor de contact", adusă de Centrul Ceh în România, va putea fi vizitată la librăria Humanitas de la Cişmigiu începând de pe 22 septembrie. Vernisajul expoziţiei va avea loc la ora 18.00 şi va fi urmat, de la ora 18.30, de o dezbatere cu tema "Oameni de ştiinţă implicaţi în societate", la care vor participa Jiří Šitler, ambasadorul Republicii Cehe în România, Radu Filipescu, membru fondator Grupul pentru Dialog Social, inventator, şi Emilian Mihailov, doctor în filosofie, director executiv al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată. Dezbaterea va fi moderată de Vlad Zografi, scriitor, fizician, coordonatorul colecţiei de ştiinţă a editurii Humanitas.

Întâlnirea dintre fizică şi matematică va fi în festival tema unui dialog între doi fizicieni şi un matematician. Pe 23 septembrie, de la ora 19.00, au răspuns invitaţiei lui Vlad Zografi Cristian Presură, cercetător Philips Research, Eindhoven, prin Skype, şi Liviu Ornea, profesor la Facultatea de Matematică a Universităţii din Bucureşti şi cercetător la Institutul de Matematică al Academiei Române. Cartea lui Cristian Presură "Fizica povestită" se află în curs de apariţie la editura Humanitas.De asemenea, pe 24 septembrie, de la ora 19.00, David Hilmers, astronaut american care a participat la patru misiuni NASA, va fi invitatul Corinei Negrea, realizator de emisiuni de ştiinţă la Radio România Cultural.

Pe 27 septembrie, de la ora 17.00, temele fundamentale de cercetare din cosmologie şi fizică - evoluţia universului, găurile negre, sensul şi semnificaţia timpului, teoria corzilor - prezente în cărţile lui Stephen Hawking vor fi subiectul discuţiei cu Magda Stavinschi, cercetător senior Institutul Astronomic al Academiei Române, şi al intervenţiilor lui Bogdan Ghiorghiu, câştigătorul competiţiei FameLab Romania 2014, student la Facultatea de Fizică, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iaşi.

Având o formaţie de economist, dar şi studii de neurologie, Paul Zak este acela care a descoperit legătura dintre eliberarea unei molecule - oxitocina - şi comportamentul empatic, pe care se bazează încrederea între oameni şi, în ultimă instanţă, prosperitatea unei societăţi. Pe 28 septembrie, la ora 17.00, la dezbaterea despre neuroeconomie, noua teorie pe care o propune Paul J. Zak, vor participa Octavian Jora şi Dragoş Cîrneci.

Totodată, cărţile din colecţia de ştiinţă a editurii Humanitas vor avea o reducere de 20% pe toată durata Bucharest Science Festival.

Programul integral al festivalului poate fi consultat pe site-ul www.bucharestsciencefestival.ro.

Sursa: Mediafax

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI