Prima pagină D:News

Oraşul care a interzis măslinii. Mii de copaci vor fi smulşi din rădăcină

Bogdan Enache 09.19.2014 | ● Vizualizări: 354
Oraşul care a interzis măslinii. Mii de copaci vor fi smulşi din rădăcină     (Foto: Shutterstock) + zoom
Galerie foto (1)

Autorităţile din oraşul marocan Oujda, situat în nord-estul ţării, au decis interzicerea măslinilor pe teritoriul localităţii, din cauza riscului de alergie la polenul arborelui, iar locuitorii trebuie să smulgă toţi pomii din oraş până la finalul anului.

Măsura inedită a autorităţilor implică smulgerea din rădăcini a mii de măslini de pe teritoriul oraşului cu aproximativ 500.000 de locuitori, fie că sunt pe trotuare, lângă casele oamenilor sau în parcuri.

Primăvara, în perioada de înflorire a măslinilor, polenul acestui arbore "este una dintre principalele cauze ale alergiilor respiratorii sezoniere", a declarat Omar Hijra, primarul oraşului Oujda, de profesie farmacist.

Măslinii reprezintă "90% dintre arborii plantaţi în ultimii ani în anumite cartiere", a mai spus edilul care a susţinut că măsura luată de Primărie este aprobată de cea mai mare parte a locuitorilor.

Dacă măslinii nu vor fi smulşi până pe 31 decembrie, autorităţile vor efectua operaţiunile pe cheltuiala proprietarilor, dar, potrivit primarului, curăţarea oraşului de arborii problematici va putea dura până la cinci ani, fiind vorba de mii de pomi.

Măslinii smulşi vor trebui replantaţi de către proprietari în afara localităţii sau vânduţi.

Sursa: Mediafax