Home » D:News » Ce fel de partener(ă) de viaţă îţi trebuie ca să ai succes în carieră?

Ce fel de partener(ă) de viaţă îţi trebuie ca să ai succes în carieră?

Publicat: 20.09.2014
Reuşita în viaţa profesională depinde nu numai de propria ta personalitate, ci şi de cea a partenerului din viaţa personală, spun cercetătorii de la Washington University, din St. Louis, SUA.

Studiul lor este unul dintre primele care demonstrează că trăsăturile de personalitate ale partenerului de viaţă pot juca un rol în evoluţia carierei unei persoane.

Personalitatea partenerului îşi exercită infleunţa într-un mare număr de aspecte din viaţa de zi cu zi, iar efectele se acumulează în timp, putând declanşa întreprinderea unor acţiuni necesare pentru a primi o mărire de salariu sau o promovare.

Studiul, ce urmează să apară în jurnalul Psychological Science, a urmărit timp de 5 ani aproape 5.000 de cupluri căsătorite, cu vârste între 19 şi 89 de ani; în trei sferturi dintre cupluri, ambii soţi lucrau. 

Participanţii au fost supuşi unor teste psihologice menite să evalueze cele 5 mari trăsături ale personalităţii umane, aşa cum sunt ele recunoscute de psihologii contemporani: deschiderea (spre nou), extraversia, agreabilitatea, nevrotismul şi conştiinciozitatea.

Au fost urmărite, de asemenea, performanţele profesionale ale participanţilor care lucrau, pe baza unui chestionar menit să evalueze aşa-numitul succes ocupaţional, cuprinzând autoevaluări ale satisfacţiei faţă de ocupaţia curentă, măriri de salariu şi probabilitatea de a fi promovat.

Angajaţii care au obţinut cele mai mari scoruri ale succesului ocupaţional tindeau să aibă parteneri de viaţă cu o personalitate caracterizată prin scoruri înalte la capitolul „conştiinciozitate”.

Dacă ai un partener de viaţă conştiincios, acest lucru contribuie la succesul tău în carieră în trei moduri, cred cercetătorii:

  • dacă doar unul dintre soţi lucrează, acela se poate baza pe partenerul său conştiincios de acasă pentru multe treburi casnice de rutină (cumpărături, plata facturilor, îngrijirea copiilor) şi poate avea încredere că partenerul le va îndeplini bine.
  • cei care lucrează se pot „molipsi” de conştiinciozitatea partenerului de viaţă şi pot aduce şi la serviciu acest mod atent şi corect de a îndeplini sarcinile, făcându-şi treaba bine şi mărindu-şi astfel şansele de avansare.
  • e posibil ca existenţa unui partener care îţi netezeşte drumul în viaţă prin felul său conştiincios de a face lucrurile să reducă, pur şi simplu, stresul şi să facă mai uşoară păstrarea unui echilibru între viaţa profesională şi cea personală.

Sursa: Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase