Home » D:News » Ele sunt adevăratele sirene. Malformaţia cumplită care a dat naştere legendei (FOTO)

Ele sunt adevăratele sirene. Malformaţia cumplită care a dat naştere legendei (FOTO)

Descopera 09.28.2014
Legenda sirenelor a apărut prima dată în folclorul asirian. Zeiţa Atargatis s-a transformat într-o sirenă, de supărare că şi-a ucis din greşeală iubitul. Acest mit este întâlnit şi la alte popoare, inclusiv la grecii antici, unde sirenele sunt descrise ca nişte femei frumoase, seducătoare, dar rele, care vor să ucidă marinarii.

Singura poveste în care sirena este un personaj pozitiv este cea scrisă de Hans Christian Andersen, care a fost transformată apoi într-o serie de desene animate realizate de Disney.

Este posibil ca toate aceste legende să fi pornit de la un fapt real, mai exact o anomalie congenitală care se întâlneşte şi acum.

Sirenomelia, sau „sindromul sirenei” este o boală mortală. Copilul se naşte cu picioarele unite într-unul singur şi întoarse. De obicei, micuţii nu trăiesc mai mult de câteva zile.

Malformaţia face picioarele unite să semene cu o coadă de peşte.

Schelet cu malformaţie, aflat în muzeul Vrolik din Amsterdam    Schelet cu malformaţie, aflat în muzeul Vrolik din Amsterdam

Medicul Lindsey Fitzharris, de la Universitatea Oxford, spune că anomalia apare în timpul sarcinii, când fătul nu este alimentat normal cu sânge şi astfel îşi formează o singură arteră în loc de două, care „fură” din rezerva de sânge care alimentează partea inferioară a corpului.

Boala este rară, afectează un copil din 100.000 şi este mai des întâlnită la gemenii identici.

În jumătate de cazuri copiii se nasc morţi, iar restul mor de obicei după câteva zile.

Deşi cunoscută de acum 100 de ani, boala este rareori descrisă în cărţile de medicină.

Există câteva exemplare de fetuşi care au fost conservaţi în borcane cu formol şi acum sunt expuşi în diferite muzee. Cea mai mare colecţie de acest fel se află în Muzeul Vrolik din Amsterdam.

În prezent, există câteva cazuri de copii care au supravieţuit după ce au fost operaţi şi medicii le-au separat picioarele. Cel mai în vârsta pacient este o fată de 26 de ani.

Milagros Cerron a fost operată şi medicii au reuşit să-i separe picioarele    Milagros Cerron a fost operată şi medicii au reuşit să-i separe picioarele

Cel mai recent succes la medicilor este o fetiţă din Peru, care a fost operată deja de două ori.

Milagros Cerron are un rinichi deformat şi altul foarte mic, iar sistemele urinar, digestiv şi genital împart un singur tract.

În anul 2012, Milagros, care avea atunci 7 ani, a avut nevoie de un transplant de rinichi. Medicii cred că fetiţa va mai avea nevoie de cel puţin 16 operaţii în următorii 10 ani, pentru reconstruirea tractelor urinar, digestiv şi a organelor sexuale.

Sursa: Daily Mail