Prima pagină D:News

Momentul în care 30 de turişti şi-au pierdut viaţa. Vulcanul a erupt fără niciun avertisment

Roxana Ruscior 09.29.2014 | ● Vizualizări: 50

Sâmbătă, vulcanul Ontake din Japonia a erupt pe neaşteptate şi peste 30 de drumeţi care se aflau în apropiere au murit. Aceasta este una din cele mai puternice erupţii din ultimii 30 de ani.

Primele cercetări sugerează că turiştii au murit din cauza inhalării aerului plin de cenuşă vulcanică, iar numărul victimelor ar putea fi chiar mai mare, pentru că multe clădiri din zonă au fost acoperite de cenuşă.

La o primă vedere, tragedia pare greu de explicat, pentru că Japonia are unul din cele mai avansate sisteme de monitorizare a vulcanilor din lume. Prin urmare, de ce nimeni nu se aştepta ca vulcanul să erupă?

Experţii cred că a fost vorba de o erupţie freatică, declanşată de aburul acumulat de apa fierbinte care intră în crăpăturile din crater.Fierberea apei în aceste crăpături duce la ruperea rocilor şi la declanşarea unei explozii din cauza presiunii acumulate. Aceste erupţii sunt imposibil de anticipat.

Ele produc nori de cenuşă şi un şuvoi de roci sfărâmate şi mai puţin de magmă, dar efectele lor sunt deosebit de periculoase.

Un incident similar a avut şi la vulcanul Mayon din Filipine, care a erupt în acelaşi mod şi a provocat moartea a 5 turişti.

Sursa: Wired

Tag-uri: vulcan | erupţie | japonia | ontake

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI