Home » D:News » E bine sau rău pentru creier să facem mai multe lucruri simultan?

E bine sau rău pentru creier să facem mai multe lucruri simultan?

E bine sau rău pentru creier să facem mai multe lucruri simultan?
Publicat: 29.09.2014
Când trimiţi un SMS uitându-te în acelaşi timp la televizor sau ascultând radioul, nu-i faci niciun bine creierului tău, sugerează rezultatele unui studiu neurologic recent. Multi-tasking-ul este asociat cu o micşorare a creierului, arată rezultatele acestui studiu.

Persoanele – atât bărbaţi, cât şi femei – care folosesc simultan mai multe tipuri de tehnologii au mai puţină materie cenuşie într-o anumită regiune cerebrală, asociată cu procesarea emoţiilor.

Aceasta este concluzia la care au ajuns specialiştii de la University of Sussex, care au studiat efectele multi-tasking-ului asupra a 75 de persoane.

Cercetătorii i-au întrebat pe participanţi cât de des combinau utilizarea mai multor tehnologii moderne, de exemplu scriind un SMS în timp ce ascultau muzică şi verificau email-ul, sau vorbind la telefon în vreme ce se uitau la televizor şi navigau şi pe internet. 

Voluntarilor le-au fost scanate creierele, iar scanarea a arătat că aceia care recurgeau cel mai des la „multi-tasking media” aveau mai puţină materie cenuşie într-o zonă cerebrală numită cortexul cingulat anterior (ACC).

Studiul, publicat în jurnalul PLOS ONE, este primul care indentifică o corelaţie între multi-tasking şi structura creierului. Nu se ştie dacă legătura identificată este una cauzală, adică dacă multi-tasking-ul determină scăderea volumului de materie cenuşie în ACC; sunt necesare şi alte cercetări pentru a lămuri conexiunea. E posibil ca  persoanele cu mai puţină materie cenuşie în această arie cerebrală să fie mai înclinate spre folosirea mai multor dispozitive media simultan.

Cercetări anterioare arătaseră că multi-tasking-ul este asociat cu o scădere a capacităţii de concentrare a atenţiei – ceea ce face mai dificilă formarea amintirilor şi deci  favorizează apariţia problemelor de memorie -, cu şanse mai mari de apariţie a depresiei, cu anxietate şi rezultate şcolare mai slabe, iar tinerii sunt în mod deosebit sensibili la asemenea efecte.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase