Home » D:News » Misterele creierului uman ar putea fi descifrate. Cel mai ambiţios proiect de cercetare a fost lansat

Misterele creierului uman ar putea fi descifrate. Cel mai ambiţios proiect de cercetare a fost lansat

Misterele creierului uman ar putea fi descifrate. Cel mai ambiţios proiect de cercetare a fost lansat
Publicat: 02.10.2014
The Brain Initiative, un ambiţios proiect de cercetare a creierului uman, lansat în 2013 de preşedintele american Barack Obama, a primit marţi prima sa finanţare, în valoare de 46 milioane de dolari, din partea National Institutes of Health (NIH), informează AFP.

„Aceste prime atribuiri de contracte de cercetări ştiinţifice fac parte dintr-un program pe 12 ani ce vizează dezvoltarea instrumentelor şi a tehnologiilor de care avem nevoie pentru a realiza următoarea descoperire majoră în domeniul cercetărilor asupra creierului”, a declarat într-un comunicat medicul Francis Collins, directorul NIH.

NIH a selecţionat 58 de proiecte realizate de peste 100 de cercetători din 15 state americane şi din străinătate. Obiectivul acestor experimente: dezvoltarea unor noi tehnologii pentru a înţelege mai bine funcţionarea circuitelor neuronale şi pentru a capta imagini ale creierului în plină funcţionare a acestuia.

Acest program de cercetare este articulat în jurul a trei axe: crearea următoarei generaţii de tehnici de imagistică cerebrală, dezvoltarea unor metode de înregistrare pe scară largă a activităţii cerebrale şi elaborarea unor modele informatice pentru o mai bună înţelegere a funcţiilor specifice ale circuitelor neuronale.

Cunoaşterea aprofundată a modului de funcţionare a creierului va deschide calea către noi tratamente contra unor patologii cerebrale cu efecte devastatoare, precum Alzheimer, Parkinson, schizofrenie, autism şi epilepsie, care, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), afectează împreună peste 1 miliard de persoane pe plan mondial.

„Creierul uman este structura biologică cea mai complexă cunoscută în Univers, iar noi abia acum am început să înţelegem felul său de funcţionare”, a continuat profesorul Collins. „Există o prăpastie uriaşă între ceea ce dorim să facem în cercetarea creierului şi tehnologiile disponibile care fac posibilă această explorare”, a mai spus acesta.

„Scopul suprem al acestui program este acela de a înţelege felul în care miliardele de celule cerebrale controlează gândurile, sentimentele, emoţiile şi mişcările noastre”, a adăugat medicul Thomas Insel, directorul National Institute of Mental Health.

Preşedintele Barack Obama a prezentat acest proiect, intitulat „The Brain Initiative”, în aprilie 2013. Proiectul a beneficiat de un fond iniţial de 100 milioane de dolari pentru anul fiscal 2014.

Casa Albă a anunţat la rândul ei, marţi, că va aloca acestui proiect în perioada următoare peste 300 milioane de dolari, iar cea mai mare parte din această contribuţie financiară provine din sectorul privat.

Câteva fundaţii private importante, precum Simons Foundation, şi Universitatea Pittsburgh au strâns deja împreună 240 milioane de dolari. Companii private, precum General Electric, Google şi GlaxoSmithKline, vor contribui la rândul lor cu peste 30 milioane de dolari, a precizat preşedinţia americană.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase