Home » D:News » Autorităţile austriece vor să închirieze casa în care s-a născut Adolf Hitler

Autorităţile austriece vor să închirieze casa în care s-a născut Adolf Hitler

Autorităţile austriece vor să închirieze casa în care s-a născut Adolf Hitler
Publicat: 15.10.2014
Ministerul austriac de Interne vrea să lanseze un apel public pentru a găsi un administrator pregătit să se instaleze în casa natală a lui Adolf Hitler, din Braunau-am-Inn, rămasă nelocuită din 2011, informează AFP.

Codeţinută, din 1972, de statul austriac, municipalitatea din Braunau-am-Inn şi proprietari privaţi – sistem ales pentru a împiedica transformarea acesteia într-un loc de pelerinaj pentru neonazişti -, impozanta clădire-monument de 800 de metri pătraţi, situată în centrul micului sat de la frontiera cu Germania, nu mai este locuită de trei ani.

Proprietarul actual, a cărui identitate nu a fost făcută publică, a refuzat închirierea acesteia unei universităţi populare şi unui centru de caritate dedicat migranţilor, aşa cum i-au propus statul şi municipalitatea.

Ministerul doreşte însă ca toate asociaţiile/ companiile/ firmele care sunt interesate de această clădire să anunţe acest lucru cât mai curând, a spus ministrul de Interne, Hermann Feiner, subliniind că speră să primească nişte răspunsuri până la sfârşitul anului.

Chiria cerută pentru clădirea în care dictatorul nazist, născut în 1889, a trăit până la vârsta de trei ani, ajunge la „4.600 de euro pe lună”, a spus Feiner. Mai multe oferte de cumpărare formulate de statul austriac au fost respinse de proprietar, care a cerut sume de bani mult mai mari.

Contractul încheiat în 1972 stipulează că această clădire nu poate fi utilizată decât pentru activităţi „socio-educative”. El acordă proprietarilor privaţi dreptul de a alege chiriaşii.

În trecut, casa a mai găzduit o şcoală profesională şi un atelier pentru persoane cu handicap.

O placă comemorativă, realizată dintr-un fragment de piatră adus din lagărul din Mauthausen, a fost plasată în 1989 pe trotuarul din faţa casei, de municipalitatea din Braunau-am-Inn. Pe placă este gravat un avertisment contra fascismului.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase