Home » D:News » China a finalizat construcţia celui de al patrulea centru de lansare spaţială

China a finalizat construcţia celui de al patrulea centru de lansare spaţială

China a finalizat construcţia celui de al patrulea centru de lansare spaţială
Publicat: 20.10.2014
China a terminat construirea celei de-a patra baze de lansare spaţială, Wenchang, pe insula tropicală Hainan, în Marea Chinei de Sud, un centru modern care va permite trimiterea pe orbită a unor rachete mai grele, pentru programe tehnice complexe, transmite AFP, citând presa chineză.

Centrul spaţial Wenchang este cel mai sudic dintre toate bazele spaţiale chinezeşti, ceea ce înseamnă că va putea fi folosit pentru punerea pe orbită a sateliţilor geostaţionari a căror orbită se situează în acelaşi plan cu ecuatorul planetei, a precizat ziarul China Daily.

Poziţionarea geografică a bazei de lansare va permite, de asemenea, creşterea substanţială a sarcinii utile transportate de către lansatoare, un element crucial pentru programele spaţiale care presupun echipaje umane, misiunile de explorare pe distanţe lungi sau chiar construirea unei noi staţii spaţiale, ţinta principală a administraţiei de la Beijing.

Noul centru de lansare a rachetelor va permite economii de carburant de 15%, comparativ cu utilizarea lansatoarelor de la baza din Xichang, din provincia Sichuan, în sud-estul Chinei, a explicat Pang Zhihao, un expert citat de presa chineză.

De asemenea, potrivit lui Pang, baza de la Wenchang va permite transportarea pe mare a elementelor constitutive ale viitoarei rachete Long March 5 (LM-5, CZ-5, sau Changzheng 5, n.r.), care va avea o capacitate de transport similară cu cea a lansatorului european Ariane 5.

În plus, lansările efectuate deasupra Mării Chinei de Sud permit atenuarea riscurilor legate de revenirea pe Pământ a secţiunilor rachetelor spaţiale.

În China nu este neobişnuit ca părţi ale rachetelor sau fragmente din motoare să cadă, după lansare, în zone locuite, distrugând case. Aceste pagube colaterale au fost pentru mult timp un secret bine păstrat, victimele fiind supuse unor presiuni imense pentru ca informaţiile să nu fie făcute publice.

Baza de la Wenchang este „gata de funcţionare”, a anunţat, la rândul său, vineri, Cotidianul poporului, fără să precizeze data la care centrul va fi dat în funcţiune.

Wenchang, unde un parc tematic aşteaptă vizitatorii curioşi, este aşteptat să devină o nouă atracţie turistică de pe insula Hainan, unde facilităţile balneare sunt căutate atât de clasa de mijloc, cât şi de elita chineză.

China alocă miliarde de dolari explorării spaţiale, domeniu perceput ca un simbol al puterii ţării conduse de Partidul Comunist. O bună parte a programelor chineze este însă dedicată unor experienţe şi realizări efectuate deja de americani şi sovietici în urmă cu peste 30 de ani.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase