Prima pagină D:News

Organizaţia Mondială a Sănătăţii va primi un vaccin experimental împotriva Ebola

Luminita Bogdan 10.20.2014 | ● Vizualizări: 56
Organizaţia Mondială a Sănătăţii va primi un vaccin experimental împotriva Ebola     (Foto: Shutterstock) + zoom
Galerie foto (1)

Canada trimite începând de luni la Geneva peste 1.000 de doze ale unui vaccin experimental oferit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în cadrul luptei internaţionale împotriva epidemiei de Ebola, a anunţat, duminică, Spitalul Universitar din Geneva (SUG), relatează AFP.

Guvernul canadian a anunţat că va trimite dozele de vaccin începând de luni, iar acestea vor ajunge marţi la Geneva, a declarat Agnes Reffet, purtătorul de cuvânt al spitalului din Geneva, unde va fi depozitat vaccinul.

Canada a anunţat încă din luna august că va oferi OMS 800 de fiole conţinând fiecare aproximativ două doze ale vaccinului experimental VSV-EBOV dezvoltat de Laboratorul naţional de microbiologie (LNM) din Winnipeg.

Vaccinul va fi depozitat la o temparatură de cel puţin 80 de grade. Guvernul canadian a anunţat că va expedia fiolele în cadrul a trei transporturi aeriene separate, ca măsură de precauţie, în cazul unui accident sau a unei deficienţe a sistemului de controlare a temperaturii.

OMS a identificat două vaccinuri experimentale care au dat rezultate încurajatoare la primele teste realizate pe maimuţe: vaccinul canadian VSV-EBOV, a cărui licenţă de comercializare este deţinută de compania americană NewLink Genetics, şi vaccinul dezvoltat de compania britanică GlaxoSmithKline (GSK). Testele pe oameni urmează să înceapă în Elveţia la sfârşitul lunii octombrie - începutul lunii noiembrie, a precizat Agnes Reffet.

Testele vor fi realizate de spitalul universitar din Geneva, care a fost desemnat de Guvernul elveţian să asigure îngrijirea angajaţilor organizaţiilor umanitare internaţionale suspectaţi de contaminare cu virusul Ebola în misiunile desfăşurate în zonele afectate.

Testele clinice ale vaccinului deţinut de compania NewLink au început săptămâna trecută în Statele Unite. Potrivit Guvernului canadian, rezultatele sunt aşteptate în luna decembrie. Până în acest moment, nu există un tratament sau vaccin omologat împotriva virusului Ebola, care a provocat peste 4.500 de morţi, în special în Africa de Vest.

Sursa: Mediafax