Home » D:News » Faraonul Tutankhamon avea un picior diform şi suferea de boli grave. Cercetătorii au reconstituit portretul său (FOTO)

Faraonul Tutankhamon avea un picior diform şi suferea de boli grave. Cercetătorii au reconstituit portretul său (FOTO)

Publicat: 20.10.2014
Masca funerară şi statuile care îl înfăţişează pe faraonul Tutankhamon au creat imaginea unui rege tânăr, puternic şi foarte frumos. Adevărul este cu totul altul, după cum arată cercetătorii, care au reconstituit portretul copilului-faraon.

Analizând mumia faraonului, care a murit la vârsta de 18 ani, cercetătorii au aflat că Tutankhamon avusese un picior diform, fiind nevoit să meargă cu ajutorul unui baston. De asemenea, avea dinţi de iepure, proeminenţi şi şolduri foarte late, ca de femeie.

Reconstituirea înfăţişării sale a fost realizată cu ajutorul unei autopsii virtuale, compusă din peste 2.000 de imagini computerizate, completată de o analziă genetică a familiei faraonului.

Astfel, tânărul rege a avut numeroase probleme de sănătate, mai ales din cauza unui dezechilibru hormonal, iar acest aspect ar putea avea legătura cu moartea sa prematură.

Până acum, fracturile descoperite în urma analizei mumiei au dat naştere multor teorii despre cauza morţii: crimă sau accident de car.

Acum, cercetătorii spun că el a moştenit probabil o boală genetică. Cât despre cursele de care, această distracţie ar fi fost imposibilă având în vedere piciorul său deformat.

Totodată, Albert Zink, de la Institute for Mummies and the Iceman din Italia, a aflat care sunt părinţii lui Tutankhamun, în urma unei analize genetice a familiei regelui.

Astfel, tatăl lui a fost faraonul eretic Akhenaten, iar mama lui sora acestuia. Incestul nu era condamnat în Egiptul antic, iar vechii egipteni nu ştiau ce riscuri implică pentru sănătatea urmaşilor aceste practici sexuale.

În familia lui Tutankhamun au mai existat rude care au suferit de boli provocate de dezechilibre hormonale şi care au murit prematur.

În mormântul faraonului au fost găsite 130 de bastoane, alături de alte obiecte extrem de valoroase.

Noile descoperiri vor fi prezentate în documentarul transmis de BBC One, Tutankhamun: The Truth Uncovered.

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase