Home » D:News » „Vestea asta va bucura multă lume”. Astronomii au descoperit gheaţă pe planeta Mercur (FOTO)

„Vestea asta va bucura multă lume”. Astronomii au descoperit gheaţă pe planeta Mercur (FOTO)

10.22.2014
Sonda spaţială Messenger, care orbitează în jurul planetei Mercur, a fotografiat anumite regiuni care par să fie acoperite de gheaţă.

Nancy Chabot, de la Laboratorul de Fizică Aplicată din cadrul Universităţii Johns Hopkins, spune că această descoperire este „o veste care va bucura multă lume”, deoarece puţini savanţi îşi imaginau că pe Mercur ar putea exista gheaţă.

Mercur este cea mai mică planetă din sistemul nostru solar şi se află la doar 57.936.384 de kilometri distanţă de Soare. De aceea, temperatura pe suprafaţa acestei planete ajunge chiar şi la peste 400 de grade Celsius.

Cu toate acestea, în zona polului nord există cratere adânci, umbrite permanent, unde există gheaţă, după cum au observat acum cercetătorii.

Cratere unde există urme de gheaţă    Cratere unde există urme de gheaţă

Descoperirea confirmă dovezi anterioare indirecte, care sugereau prezenţa apei îngheţate pe Mercur. Cu un telescop puternic putea fi observat un grad mare de reflectivitate în zona polului nord, iar spectometrul sondei Messenger a detectat prezenţa unor atomi de hidrogen în această regiune.

Deocamdată oamenii de ştiinţă nu înţeleg cum a ajuns acolo această gheaţă. Este posibil să fi ieşit din crusta planetei sau să fi fost adusă de comete.

Nancy Chabot crede că a fost vorba de mai multe comete, care s-au prăbuşit pe Mercur în decursurul a miliarde de ani. Cantitatea de gheaţă descoperită până acum este echivalentă cu apa din Lacul Ontario.

Descoperirea a fost publicată în revista Geology.

Sursa: Time