Home » D:News » Ciudata boală care „îţi fură soţia”. Cum se manifestă Sindromul Capgras?

Ciudata boală care „îţi fură soţia”. Cum se manifestă Sindromul Capgras?

Ciudata boală care „îţi fură soţia”. Cum se manifestă Sindromul Capgras?
Publicat: 10.11.2014
Sindromul Capgras este una din cele mai bizare afecţiuni neurologice. Bolnavul are convingerea că o persoană foarte apropiată lui (de obicei soţia) a fost înlocuită de altcineva, de un impostor.

Practic, pacientul nu mai recunoaşte respectiva personă, deşi admite că aceasta seamănă foarte mult cu ruda lui.

Ca să afle de ce se întâmplă asta, Chris Fiacconi, de la Universitatea Western din Ontario, Canada, a realizat teste şi scanări cerebrale la 2 bolnavi de demenţă, unul dintre ei având sindromul Capgras. Rezultatele au fost comparate cu datele de la 10 bărbaţi sănătoşi.

De luni de zile, bolnavul de Capgras era convins că soţia lui a fost înlocuită de o altă femeie şi refuza orice contraargument.

Oamenii recunosc alte personae în funcţie de semnalele generate pe două căi cognitive care se întrepătrund. Una este responsabilă de recunoaşterea structurii chipului (ochi, nas, gură), iar a doua aduce informaţii despre legătura emoţională cu acea persoană. Această cale este afectată de boala Capgras, explică Fiacconi.

De aceea, de cele mai multe ori persoanele apropiate sunt cele considerate impostori. Din moment ce legătura emoţională este distrusă, bolnavul crede că persoana aceea nu poate fi cea care îi era dragă.

Conexiunea emoţională este mai importantă decât aspectul feţei atunci când este vorba de persoanele foarte apropiate.

Bolnavul se confruntă cu informaţii contradictorii, iar pentru a ieşi din acestă situaţie ajunge la convingerea că un impostor a luat locul persoanei iubite, iar acest impostor seamănă cu respectiva persoană.

Pacienţii care suferă de Capgras au cortexul frontal afectat, această regiune cerebrală fiind responsabilă cu interpretarea reacţiilor corpului şi cu procesarea emoţiilor.

Sursa: New Scientist

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase