Home » D:News » Imagini în premieră din interiorul unui crater apărut din senin „la capătul pământului” (Galerie FOTO)

Imagini în premieră din interiorul unui crater apărut din senin „la capătul pământului” (Galerie FOTO)

11.13.2014
Pentru prima dată, cercetătorii au coborât într-unul din craterele misterioase din Siberia, pentru a realiza diferite teste. Aici se află şi un lac îngheţat.

Craterul, aflat în nordul Peninsulei Yamal, a apărut la începutul acestui an, dând naştere la diferite teorii care au încercat să explice formarea lui: impactul cu un meteorit, aterizarea extrareteştrilor şi multe altele.

În prezent, teoria cea mai plauzibilă susţine că acest crater s-a format în urma unei explozii din interior, provocată de eliberarea de clatrat hidraţi.

Aceştia sunt asemeni gheţii, dar conţin molecule de gaz, în special metan. Se găsesc în permafrostul din Siberia, dar şi sub apă, în anumite locuri de pe planetă. Experţii cred că fenomene de acest fel au loc şi în zona Triunghiul Bermudelor, subacvatic.

În Siberia au mai fost descoperite alte 2 cratere de acest tip, iar cercetătorii analizează acum imaginile din satelit, pentru a vedea dacă mai există şi altele în zonă.

Acum experţii au putut să coboare în crater, pentru că pământul este îngheţat. Ei au folosit un echipament special de alpinism şi au putut să adune mostre şi să facă măsurători, care vor fi interpretate ulterior, spune Vladimir Pushkarev, directorul Russian Centre of Arctic Exploration, şeful expediţiei.

Zona accesibilă a craterului are o adâncime de peste 16 metri, dintr-un total estimat de peste 60 de metri. Aici se află şi un lac îngheţat, care ar putea avea o adâncime de 10 metri sau chiar mai mult.

Yamal, numele peninsulei unde se află acets crater, se traduce prin „capătul pământului.”

Harta locurilor în care au apărut craterele din Siberia    Harta locurilor în care au apărut craterele din Siberia

Sursa: Daily Mail