Home » D:News » Cazinoul din Constanţa va fi reabilitat în următorii 2 ani

Cazinoul din Constanţa va fi reabilitat în următorii 2 ani

Publicat: 14.11.2014
Cazinoul din Constanţa va fi reabilitat în următorii 2 ani
Vicepremierul Liviu Dragnea susţine că Guvernul va aloca aproximativ 40 de milioane de lei pentru refacerea Cazinoului Constanţa şi că până la sfârşitul anului vor avea loc licitaţiile pentru proiectare şi execuţie, astfel încât lucrările să poată începe în primăvara anului viitor.

Aflat, joi, într-o vizită în judeţul Constanţa, alături de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, Liviu Dragnea a mers şi pe faleza cazinoului din Constanţa, unde a declarat că Guvernul va aloca aproximativ 40 de milioane de lei pentru reabilitarea acestui obiectiv.

”Cazinoul vrem să-l refacem. (…) Este o lucrare emblematică pentru Constanţa şi pentru România. Aşa cum bănuiesc că ştiţi, a fost construit în perioada 1903 – 1911, după planurile unui arhitect român de origine elveţiană. Va fi o lucrare deosebită, va fi refăcută arhitectura şi toată zona înconjurătoare, inclusiv aleile pentru promenadă. Vom încerca să le refacem exact ca în anii 1900. Este o lucrare de aproximativ 39-40 de milioane de lei”, a spus Dragnea, citat de corespondentul MEDIAFAX.

El a susţinut că în prezent sunt actualizate studiile şi expertizele, iar până la sfârşitul anului vor începe licitaţiile pentru proiectare şi execuţie.

”Suntem în situaţia în care actualizăm studiile şi expertizele care au fost realizate acum trei ani. În perioada următoare, este posibil sfârşitul lui noiembrie, începutul lui decembrie, demarăm procedurile de achiziţie pentru proiectare şi execuţie.

Dacă nu intervenim, în foarte scurt timp Cazinoul Constanţa va deveni ruină. Va ajunge în situaţia în care nu va mai putea fi refăcut”, a spus vicepremierul.

Potrivit acestuia, lucrările de reabilitare şi consolidare a cazinoului vor începe în primăvara anului viitor şi vor fi finalizate peste doi ani.

”Am avut o înţelegere cu primarul Radu Mazăre, am făcut documentele de predare-preluare, acum cazinoul este în custodia CNI şi lucrările vor începe cred că din primăvară. Să ne rugăm să nu apară iar foarte mulţi contestatari care să ne lungească procedura de achiziţie. Este o lucrare la care eu ţin foarte mult şi sper ca în maximum doi ani să o inaugurăm”, a adăugat Liviu Dragnea.

În 2 octombrie, consilierii locali constănţeni au decis transferarea Cazinoului Constanţa din administrarea Consiliului Local în cea a Companiei Naţionale de Investiţii (CNI) pentru a fi reparat.

Primarul Radu Mazăre afirma că pentru reabilitarea Cazinoului Constanţa este nevoie de aproximativ 10 milioane de euro, susţinând că a avut discuţii cu diverşi investitori privaţi care să reabiliteze acest obiectiv, dar a sistat toate negocierile de teamă să nu fie acuzat de procurori că ar fi aranjat eventuala licitaţie care ar fi avut loc.

Mazăre mai susţinea că a discutat cu vicepremierul Liviu Dragnea, care a fost de acord să preia cazinoul la Compania Naţională de Investiţii pentru a fi reabilitat şi că după ce va fi reparat obiectivul va reveni la municipalitate.

Primarul Constanţei mai spunea că nu ştie ce destinaţie va avea cazinoul după reabilitare.

În anul 2011, primarul Radu Mazăre anunţa că intenţionează să vândă cazinoul după ce firma care îl concesionase pe o perioadă de 49 de ani şi care anunţase investiţii de aproximativ 15 milioane de euro pentru reabilitarea şi modernizarea acestuia a renunţat la proiect din cauza crizei economice.

După câteva luni, Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului din acea perioadă, a anunţat că doreşte să preia Cazinoul pentru a-l reabilita, iar acest lucru s-a şi întâmplat. După numai un an, Cazinoul Constanţa a revenit în administrarea Consiliului Local, deoarece lucrările pentru reabilitarea acestuia nu au mai început.

În septembrie 2012, Mazăre spunea că doreşte organizarea unei licitaţii internaţionale pentru a vinde cazinoul, iar după două luni anunţa că intenţionează realizarea unui parteneriat public-privat cu o firmă interesată de reabilitatea acestui monument şi de folosirea acestuia pentru jocurile de noroc. În luna februarie 2013, Mazăre a anunţat că acest monument urmează să fie reabilitat cu fonduri europene.

În martie 2013, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, anunţa şi el că a fost aprobată finanţarea pentru reabilitarea cazinoului, lucrările urmând să fie realizate cu fonduri europene, valoarea investiţiei ridicându-se la aproximativ 10 milioane de euro.

În martie 2014, însă, Radu Mazăre a anunţat că nu va mai fi reabilitat cazinoul cu fonduri europene în exerciţiul financiar 2007-2013, urmând să fie realizat un studiu care să stabilească ce trebuie să funcţioneze în această clădire.

Dacă ar fi fost reabilitat pe fonduri europene, lucrările la cazinou ar fi trebuit încheiate până la jumătatea anului viitor, lucru care nu ar fi fost posibil, iar în acest caz municipalitatea ar fi trebuit să restituie fondurile europene, susţin reprezentanţii Primăriei.

Cazinoul Constanţa este în paragină, în condiţiile în care autorităţile locale şi centrale nu au găsit soluţii pentru reabilitarea acestuia.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase