Home » D:News » Cât timp poate trăi un om fără să mănânce?

Cât timp poate trăi un om fără să mănânce?

Cât timp poate trăi un om fără să mănânce?
Publicat: 17.11.2014
Durata supravieţuirii unei persoane în aceste condiţii variază în funcţie de greutatea ei, de gene şi de starea generală de sănătate. Esenţială este însă hidratarea, explică medicul Alan Lieberson.

Lipsa totală de hrană, dar cu hidratare adecvată poate însemna chiar şi 40 de zile de supravieţuire, sau mai mult. Au existat cazuri de grevişti ai foamei care au murit după 46-73 de zile.

În cazul înfometării parţiale, completată de hidratare, durata poate fi extinsă la luni sau chiar ani de zile, cum s-a întâmplat în perioadele de foamete, sau în lagărele de concentrare.

În aceste cazuri însă, este greu de estimat limita de supravieţuire, pentru că nu poate fi cunoscut exact aportul caloric.

Este evident că organismul poate încetini metabolismul, pentru a conserva energia, iar tiroida are un rol esenţial în acest mecanism de protecţie.

Fenomenul poate explica prezenţa genei care provoacă diabetul. În trecut, ea permitea oamenilor să reziste în perioadele de foamete, reducând consumul de energie al organismului.

Cazuri de înfometare aproape totală apar şi la oamenii bolnavi, la anorexici sau la cei care ţin diete extreme. De asemenea, la bolnavii de cancer decesul apare deseori după ce ei slăbesc aproximativ 45% din greutatea corporală iniţială.

Obezii care vor să slăbească repede şi care ajung să consume doar 400 de calorii pe zi riscă să moară din cauza infarctului. Aceste probleme cardiace apar frecvent şi în cazul anorexiei.

Spre deosebire de aceste situaţii, medicii ştiu mai multe despre efectele înfometării totale şi ale lipsei de hidratare.

De obicei, aceste cazuri apar în cazul bolnavilor incurabili, când familia decide că nu mai trebuie ţinuţi artificial în viaţă. Medicii opresc alimentarea lor cu fluide. De obicei, moartea survine după 10-14 zile de la oprirea perfuziei.

Sursa: Scientific American

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase