Home » D:News » O singură doză poate intoxica un copil! Avertismentul medicilor privind un tip de băuturi foarte popular astăzi

O singură doză poate intoxica un copil! Avertismentul medicilor privind un tip de băuturi foarte popular astăzi

Mihaela Stanescu 11.17.2014
O singură doză poate intoxica un copil! Avertismentul medicilor privind un tip de băuturi foarte popular astăzi
În ultimii 3 ani, în SUA, peste 2000 de copii cu vârsta sub 6 ani au fost internaţi la urgenţă, suferind de intoxicaţie acută cu cafeină. Cauza? Consumul băuturilor energizante. O singură doză dintr-o asemenea băutură poate cauza intoxicaţie cafeinică la copii, avertizează medicii.

Printre simptomele intoxicaţiei cu cafeină se numără perturbări grave ale activităţii inimii – inclusiv aritmie – sau probleme neurologice, precum convulsii.

La marea majoritate a mărcilor de băuturi energizante, o singură doză conţine îndeajuns de multă cafeină pentru a avea efecte nocive asupra unui copil, spune prof. Steven Lipshultz, pediatru-şef la Children’s Hospital of Michigan din Detroit.

Vorbind despre această situaţie la întrunirea American Heart Association, el a afirmat că expunerea la cafeină este problemă constantă de sănătate publică. 

Însă, deşi se considera că „victimele” cele mai probabile  cele mai sunt adolescenţii şi adulţii tineri, cele mai recente date arată că jumătate dintre apelurile telefonice la centrele de toxicologie din SUA, legate de consumul excesiv de cafeină, din energizante, implicau de fapt copii sub 6 ani, expuşi neintenţionat la această problemă. 

Un copil cu vârsta de 12 ani poate suferi o intoxicaţie cu cafeină în cazul în care consumă peste 2,5 mg de cafeină pentru fiecare kilogram de greutate corporală, ceea ce înseamnă că şi o singură doză de energizant poate fi periculoasă. Unele asemenea băuturi conţin 160 mg de cafeină într-o singură doză.

Unui risc deosebit sunt expuşi copiii care suferă de diabet sau ADHD, spune specialistul.

O cană de cafea conţine şi ea suficientă cafeină pentru a face rău unui copil; băuturile tip cola conţin ceva mai puţină cafeină, fiind puţin probabil să provoace intoxicaţii cafeinice dacă sunt consumate cu moderaţie, însă au şi ele riscurile lor.

Defel, nu numai cafeina din energizante este potenţial periculoasă pentru copii; multe alte ingrediente folosite în energizante nu au fost testate în ceea ce priveşte siguranţa consumului lor de către copii.

După opinia prof. Lipshultz, comercializare acestor băuturi ar trebui reglementată la fel ca şi cea a tutunului şi alcoolului şi ele nu ar trebui vândute copiilor cu vârsta sub 18 ani.

Sursa: Mail Online