Home » D:News » Apa din mai multe lacuri a devenit gelatinoasă. Care este explicaţia?

Apa din mai multe lacuri a devenit gelatinoasă. Care este explicaţia?

Publicat: 20.11.2014
Apa din mai multe lacuri din Canada începe să se transforme treptat într-un fel de jeleu, din cauza ploilor acide din ultimii ani.

Un studiu recent, realizat de cercetătorii de la Universitatea Cambridge, arată că ploile tot mai acide din ultima vreme duc la dezolvatea unui tip de planton gelatinos, care ameninţa să blocheze sistemele de filtrare a apei potabile din Canada.

Polile acide distrug depozitele de calciu din solul de lângă lacuri, iar acest lucru duce la moartea muştelor de apă Daphnia, care au nevoie de acest calciu. Astfel prosperă alte tipuri de plancton, cum este genul Holopedium, care au un aspect gelatinos şi care nu au nevoie de calciu.

Deja multe din lacurile din Canada par să fie pline de jeleu.

Holopedium formează un tip de plancton cu aspect gelatinos    Holopedium formează un tip de plancton cu aspect gelatinos

Din păcate, situaţia este destul de gravă. Andrew Tanentzap, de la Universitatea Cambridge, spune că ecosistemul va avea nevoie de mii de ani pentru ca nivelul de calciu să revină la normal, cum era înainte.

Prin reducerea poluării, poile acide pot fi oprite, dar apa din lacuri ar putea deveni un nou ecosistem, ceea ce este riscant, având în vedere că aceste lacuri asigură 20% din apa potabilă a Canadei.

Sursa: Gizmodo

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase