Home » D:News » O relaţie de cuplu nefericită ne poate îmbolnăvi. Avertismentul cercetătorilor

O relaţie de cuplu nefericită ne poate îmbolnăvi. Avertismentul cercetătorilor

O relaţie de cuplu nefericită ne poate îmbolnăvi. Avertismentul cercetătorilor
Publicat: 21.11.2014
Nefericirea din relaţia de cuplu poate să ducă nu doar la un divorţ neplăcut, ci şi să genereze o serie de boli cardiace, afirmă oamenii de ştiinţă americani, citaţi de dailymail.co.uk.

Studiul a descoperit faptul că persoanele care au trăit multe decenii într-o stare conflictuală cu partenerii lor de viaţă sunt mult mai predispuse să se îmbolnăvească de inimă decât persoanele care au avut mariaje fericite.

Această descoperire este valabilă în special pentru soţii – probabil datorită faptului că femeile tind să ascundă mai mult sentimentele negative decât bărbaţii.

Potrivit cercetătorilor americani, şedinţele de consiliere maritală ar trebui să fie recomandate atât cuplurilor în vârstă, cât şi celor aflate la început de relaţie.

Sociologul Hui Lui, de la Universitatea de Stat Michigan din Statele Unite, a declarat: „Şedinţele de consiliere maritală se concentrează în majoritatea cazurilor pe cuplurile tinere. Însă rezultatele noastre arată că fericirea maritală este la fel de importantă pentru cuplurile la vârsta a treia, chiar dacă acele persoane sunt căsătorite de 40 sau de 50 de ani”.

Potrivit unor studii anterioare, persoanele care nu sunt fericite alături de soţii lor prezintă riscuri mai mari de depresie, hipertensiune şi maladii cardiace.

Căsniciile fericite stimulează sănătatea fizică, iar cele nefericite pot declanşa depresia. Relaţiile de cuplu nefericite pot să îi facă pe oameni să adopte obiceiuri nesănătoase, precum fumatul şi consumul excesiv de alcool şi pot să determine o creştere în organism a concentraţiei de hormoni ai stresului.

Studiul american a descoperit faptul că persoanele care au dispute tensionate cu partenerii de cuplu şi au prezentat episoade de depresie prezintă un risc mai mare de obezitate, întrucât cei doi factori par să influenţeze negativ felul în care organismul procesează alimentele bogate în grăsimi.

Studiul coordonat de profesorul Hui Lui a fost realizat pe o durată de cinci ani, cu ajutorul unui eşantion de 1.200 persoane căsătorite, cu vârste cuprinse între 57 şi 85 de ani.

Cu toţii participau la un sondaj american de amploare, National Social Life Health and Aging Project, care a inclus întrebări despre fericirea maritală şi frecvenţa cazurilor de infarct, accident vascular cerebral şi hipertensiune arterială.

Studiul, publicat în Journal Of Health And Social Behavior, a evidenţiat faptul că mariajele nefericite, marcate de dispute, critici şi solicitări excesive, sunt dăunătoare pentru sănătatea inimii.

Potrivit aceluiaşi studiu, efectele pe care fericirea sau nefericirea maritală le are asupra riscului de boli cardiovasculare devin mult mai puternice la vârsta a treia.

De-a lungul timpului, stresul provocat de o căsnicie nefericită poate să devină extrem de dăunător, din cauza fragilizării sistemului imunitar.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase