Home » D:News » Un ser special creşte şansele de supravieţuire ale soldaţilor răniţi pe front

Un ser special creşte şansele de supravieţuire ale soldaţilor răniţi pe front

Publicat: 27.11.2014
Un ser special creşte şansele de supravieţuire ale soldaţilor răniţi pe front
O echipă de cercetători australieni a anunţat miercuri că a creat un tratament susceptibil să îmbunătăţească şansele de supravieţuire a militarilor grav răniţi pe câmpul de luptă, relatează AFP.

Potrivit echipei de la University James Cook, acest tratament ar putea să reducă numărul de morţi în timpul luptelor, iar dacă testele clinice îi confirmă eficacitatea ar putea să fie vorba despre primul progres important în acest domeniu de la Războiul din Vietnam.

Pe câmpul de luptă, ca în Irak sau Afganistan, potrivit unor statistici citatate de cercetători, „87% dintre decese au loc în primele 30 de minute, înainte ca militarii să poată ajunge la un centru de îngrijiri. Această perioadă de timp este crucială”, afirmă Geoffrey Dobson, care a creat tratamentul împreună cu asociatul său Hayley Letson.

„Aproximativ 25% dintre victime ar putea să supravieţuiască”, a subliniat el.

Tratatmentul, care utilizează un drog cunoscut sub numele de „adenocaină” (una amestec de lidocaină, adenozină şi magneziu), îmbunătăţeşte şansele de supravieţuire, crescând tensiunea arterială a victimelor în primele minute după ce au fost rănite.

Este necesar ca tensiunea să nu fie nici prea mare şi nici prea mică, pentru a evita riscuri de pierderi suplimentare de sânge, a explicat el.

Interesul constă în cantitatea infimă de ser necesar – o doză în primele momente şi a doua pentru stabilizarea rănitului înante de evacuare.

Tratamentul a fost testat pe şobolani şi porci, iar armata Statele Unite urmează să efectueze teste clinice, potrivit cercetătorilor.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase