Home » D:News » Mit distrus despre secretul câştigării unei competiţii sportive

Mit distrus despre secretul câştigării unei competiţii sportive

Mit distrus despre secretul câştigării unei competiţii sportive
Publicat: 01.12.2014
Creşterea nivelului de testosteron în sânge în timpul unei curse este numită efectul învingătorului şi până acum era asociată cu câştigarea competiţiei.

O creştere bruscă a nivelului de testosteron în timpul unei competiţii nu este neapărat legată de şansele mai mari de a câştiga, se arată într-un studiu recent.

Cercetătorii de la Universitatea Emory, coordonaţi de profesorul de psihologie David Edwards, au aflat în urma unui studiu că nu există o legătură între nivelul de testosteron şi câştigarea unei curse.

Analizând mai mulţi atleţi, cercetătorii au observat că există o creştere a nivelului de testosteron la toţi sportivii, în timpul cursei, indiferent ce rezultatul final obţinut de aceştia.

Mai mult, sportivul care avea cel mai ridicat nivel de testosteron a terminat cursa printre ultimii.

Pentru studiu au fost analizate mostre din saliva atleţilor. Nivelul de testosteron creşte şi în timpul antrenamentului de încălzire, deci nu are neapărat legătură cu motivaţia unei victorii.

David Edwards studiază din 1999 nivelul hormonal al sportivilor din echipa Universităţii Emory, iniţial cercetările sale fiind făcute pe femei. De asemenea, el urmăreşte relaţiile dintre membrii echipei sportive şi modul în care aceştia colaborează între ei şi cu liderul.

Acum, el a vrut să afle cum influenţează nivelul hormonal individual performanţele sportive, luând ca obiect de studiu o cursă de cross country. Acesta este totodată un sport de echipă, dar şi individual.

La cursă au participat atât femei cât şi bărbaţi. Fiecare atlet a furnizat trei mostre de salivă: una înainte de antrenament, alta în timpul încălzirii şi a treia după terminarea cursei.

La antrenament, nivelul de testosteron crescuse la fiecare sportiv, dar nivelul de cortizol nu crescuse. Acest hormon de stres apare însă după terminarea cursei, dar nu a fost asociat cu şansele de câştig ale competiţiei.

Un studiu anterior, realizat anul trecut de Edwards, arată că sportivele care au un nivel mai scăzut de cortizol în sânge şi un nivel mai ridicat de testosteron erau mai bine percepute de colegele lor.

Sursa: Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase